English                       
Fogyasztók               
Orvosok                    

Napjainkban a Pycnogenol az egyik legkutatottabb természetes anyag: 40 éves kutatómunkával , közel 100 klinikai vizsgálattal, közel 250 tudományos közleménnyel rendelkezik.

Referenciák

A Pycnogenol az egyik legismertebb természetes anyag : több mint 700 különböző Pycnogenol-alapú étrendkiegészítő/ kozmetikum/ funkcionális élelmiszer/ ital kapható világszerte

Pycnogenol alapú termékek

A Pycnogenol ® és a diabétesz (cukorbetegség)

A cukorbetegség (diabetes mellitus, diabetes) a XXI. sz. elejének egyik legjelentősebb népegészségügyi problémájává vált és előkelő helyet foglal el az ún. „civilizációs” betegségek sorában. Mérvadó becslések szerint a cukorbetegségben szenvedő betegek száma a világon a jelenlegi 130 millióról 2025-re 300 millióra emelkedik. Magyarországon mintegy hétszázezer cukorbeteg él, de ennek többszöröse lehet azok száma, akik még nem ismerték fel a betegségüket.

A diabétesznek elsősorban az esetek 90-95%-át kitevő, a felnőttkorban kifejlődő 2-es típusú változata (nem inzulin dependens diabetes mellitus, NIDDM) amely az 1. típustól eltérően elsődlegesen táplálkozási rendellenességnek tekinthető, felöleli a szív-érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőinek többségét, és mint ilyen jelentősége a mai napig nem kellően hangsúlyozott.

kezeletlen magas vércukorszint károsítja mind a nagyereket (ez az akut szív és érrendszeri betegség rizikójának jelentős fokozásával jár) és a hajszálereket, a kapillárisokat (ez látásvesztéshez, veseproblémákhoz, lábszárfekélyhez vezethet) egyaránt.

Részletesebben ...


A Pycnogenol ® csökkentette a vércukorszintet

A Pycnogenol csökkentette a vércukorszintetA Pycnogenol táplálkozási alternatívát jelenthet a cukorbetegség megelőzésében, mivel dózisfüggően csökkentette a vércukorszintet 30, diétával és mozgásterápiával kezelt 2-es típusú cukorbetegben. (Liu és mtsai, Diabetes Care, 2004). Az alapértékhez képest az 50 mg-os dózis is szignifikánsan csökkentette az étkezés utáni vércukorszintet, a magasabb dózisoknál (100 mg, ill. 200 mg/nap) még erőteljesebb hatást állapítottak meg. A Pycnogenol nem befolyásolta az inzulinszintet, hatását vélhetően az előzőleg az inzulinra nem reagáló testsejtek cukor felvételének fokozásával érte el.

A Pycnogenolt a vércukorszintre gyakorolt hatását gyógyszeres terápiával (metforminnal és/vagy szulfonilureával) kezelt 2-es típusú cukorbetegeknél is vizsgáltak. Hetvenhét beteg napi 100 mg Pycnogenolt vagy placebót kapott a szokásos antidiabetikus kezelés mellett, amely ellenére a vizsgálat kezdetén magas volt a vércukorszint. A Pycnogenol fokozatosan csökkentette a vércukorszintet ( a legnagyobb csökkentést a 8. hét végén mérték), hatása szignifikánsan nagyobb volt a placebóéval összehasonlítva a vizsgálat teljes időtartama alatt (Liu és mtsai, Life Sciences, 2004).

Részletesebben ...

 

A Pycnogenol ® gátolta a szénhidrát-felvételt

A Pycnogenol késleltette a komplex szénhidrátok felvételét

A Pycnogenol szignifikánsan késleltette a komplex szénhidrátok, mint pl. a keményítő felvételét annak köszönhetően, hogy erőteljesen gátolta az alfa-glukozidáz emésztőenzimet a patkóbélben. Egyéb ismert alfa-glukozidáz gátlókkal összehasonlítva, a Pycnogenol többszörösen erőteljesebben gátolta az alfa-glukozidáz enzimet (pl. 190 szer jobban, mint az akarbóz, amely gyakran alkalmazott vényköteles antidiabetikus gyógyszer) (Schaffer és mtsai, 2006).

Az alfa-glukozidáz gátlás összefüggést mutat a Pycnogenolban található procianidin molekulák nagyságával. A vérkeringésbe való felszívódásuk előtt a procianidinek hosszú ideig (általában 4-6 óráig) rendelkezésre állnak a bélrendszerben az alfa-glukozidáz gátláshoz. A reggel bevett Pycnogenol így ebédig megtartja a cukorfelszívódás-késleltető potenciálját.

Részletesebben....

 

A Pycnogenol® (hozzáadva az antidiabetikumhoz és az ACE-gátlóhoz) csökkentette a szív- és érrendszeri rizikó tényezőket a 2. típusú cukorbetegségben

Randomizált, kettős-vak, placebo kontroll, párhuzamos csoportos elrendezésű vizsgálatban összehasonlították a napi 125 mg Pycnogenol és a placebo hatását a szív- és érrendszeri rizikótényezőkre 2-es típusú diabéteszben és enyhe-középsúlyos hipertóniában szenvedő betegeknél (n=48, 40-75 évesek). A betegek standard antidiabetikus terápiát (sulfonylurea, metformin, thiazolidinedion), valamint az ACE-gátló ramiprilt kapták 12 héten át. Az ACE-gátló adagot a kéthetente mért vérnyomásértékhez igazították. Változatlanul hagyták, 50%-kal csökkentették, vagy a vizsgálat előtti szintjére vitték vissza.

A Pycnogenol kezelés lehetővé tette az ACE-gátló dózis 50%-os csökkentését a betegek 58,3%-ánál hatékony vérnyomáskontroll mellett. (P< 0.05). A Pycnogenol klinikailag releváns mértékben csökkentette az éhgyomri plazma glükóz-, az LDL koleszterin-, a hemoglobin HbA1c) (0,8 vs. 0,1 százalékpont), a szérum endothelin-1, és a vizelet albumin szintjét. (Zibadi és mtsai, 2008)

a: P<0,05 a placebo-csoporthoz képest, b: P<0,05 az alapértékhez képest

 

A nagyerek károsodásával összefüggő (makrovaszkuláris) szövődmények és a diabétesz

A 2. típusú diabetes kifejlődésében kulcsszerepet játszanak a főbb szív és érrendszeri rizikótényezők (elhízás, hypertonia, magas koleszterinszint, vérlemezkék fokozott "tapadhatósága"), melyeket "metabolikus szindrómának" nevezi az orvostudomány. A diabéteszes betegek túlnyomó többsége szív és érbetegségben hal meg, melyekért alapvetően a fenti rizikótényezők felelősek.

A vércukorszint csökkentésén túl, több klinikai vizsgálatban a Pycnogenol szignifikánsan csökkentette a systolés vérnyomást, javította a lipid profilt, normalizálta a vérlemezke aktivitását (Watson, 2003). A Pycnogenol fogyasztóknál csökkent az érszűkítő endothelin-1, és emelkedett az értágító prostacyclin szintje.

Pycnogenol így komplex módon csökkenti a szív és érbetegség rizikótényezőit diabéteszben és javítja a diabéteszes szindrómát. Részletesebb információt illetően ld. a szív-érrendszer c. szekciót.

 

A kiserek károsodásával összefüggő szövődmények (mikroangiopátia)

A hajszálerek (kapillárisok) felelősek a szövetek tápanyaggal és oxigénnel való ellátásáért, valamint a salakanyagok eltávolításáért. Diabéteszben a krónikusan magas glukóz szint hatására kitett kapillárisok bazális membránja megduzzad, ezzel károsítja a véráramlást. Ezenkívül, a kapillárisok falai törékennyé válnak, ami lehetővé teszi a folyadék (később a vér) átszivárgását a szövetekbe. A diabéteszes microangiopathia gyakorlatilag mindenkit érint, aki hosszú ideje cukorbeteg, és összefügg a diabetes sok szövődményével.

Egy kettős-vak, placebo kontroll vizsgálatban 60 cukorbetegnél (a diabetes fennállásának átlagértéke 7,5 év volt), akiket szájon át szedhető antidiabetikus gyógyszerrel, valamint inzulinnal kezelték, a Pycnogenol hatékonyan javította a microangiopathia-t azáltal, hogy négyhetes kezelés után szignifikánsan csökkentette a szivárgást a hajszálerekből és javította a kapilláris véráramlást a placebóval összehasonlítva. Az élettani paraméterek (vércukorszint, hemoglobin, összkoleszterin, HDL, vérnyomás) csak a Pycnogenol csoportban mutatattak javulást. (Cesarone és mtsai, 2006)

Részletesebben ...

 

Diabéteszes láb

A diabéteszes mikroangiopatiával összefüggő csökkentett véráramlás és vizenyő következménye a szöveti ischaemia (csökkentett oxigénellátás) és necrosis (elhalás) lehet, melyek lábszárfekélyhez vezethet -a krónikusan károsodott vérellátás miatt ezek nagyon nehezen gyógyúló sebek.

Mivel a Pycnogenol segít visszaálllítani a hajszálerek egészséges funkcióját diabéteszes mikroangiopátiában, klinikai vizsgálatokban hatékonynak bizonyult a diabéteszes fekélyek gyógyításában (Belcaro és mtsai, 2006). Hathetes kezelés után a Pycnogenollal kezelt betegek szagnifikánsan magasabb arányában gyógyult meg teljesen a fekélye a kontroll-csoporthoz képest. A fekélyek körüli bőrben szignifikánsan emelkedett az oxigénszint és csökkent a széndioxidszint. A Pycnogenol javította a hajszálerek funkcióját és visszaállította a szöveti véráramlást, ami lehetővé tette a diabeteses fekélyek gyógyítását.

Részletesebben ...

 

Izomfájdalom és görcs diabéteszes mikroangiopátiában

A diabéteszes mikroangiopátia bizonyos eseteinél a csökkentett véráramlás lábizom fájdalmat és görcsöt eredményez rövid gyaloglás után is.

Egy klinikai vizsgálatban a Pycnogenol, ill. placebo hatását hasonlították össze 22 lábizom fájdalmat és görccsel párosuló diabéteszes mikroangiopátiában szenvedő betegnél. A Pycnogenol szignifikánsan javította a tüneteket: a heti görcsepizódok száma 8,9-ról 3-ra csökkent (a placebo csoportban 9-ről 7,8-ra csökkent), a lábizom fájdalom szubjektív megítélése (a vizuál analóg skála segítségével) 79,2%-kal csökkent (a placebo csoportban 15,4%-kal csökkent)

 

Diabéteszes retinopátia

A Laptop Computer

A diabéteszes retinopathia esetében az ideghártya, azaz a retina ereinek károsodása következtében az erek fala áteresztővé válik, a hajszálér hálózat egyes területein csökken, vagy megszűnik a vérkeringés. Az érkárosodás az ideghártyában vérzéseket, vizenyőképződést (ödémát) okoz, a retina felszínén növekvő, vagy az üvegtesti térbe nyúló sérülékeny új kiserek, és hegszövet kialakulásához vezet. Az újonnan képződő erek a látást hirtelen, jelentősen rontó üvegtesti vérzések forrásai lehetnek, míg a heges szövet az ideghártyára húzó hatást gyakorol. Az üvegtest belseje felé irányuló vagy a retina síkjával párhuzamos húzó hatás egyaránt deformálja az ideghártyát, az eredmény torzlátás, a látótér károsodás, valamint a látásélesség csökkenése. A diabéteszes retinopátia a vakság egyik vezető oka.

Több mint 1200 páciens bevonásával végeztek klinikai kísérleteket, melyek kimutatták, hogy a Pycnogenol hatékonyan megelőzi a diabéteszes retinopátiát, amely visszafordíthatatlan látáskárosodást okoz. Egy retinopátiás betegeken végzett kettős-vak, placebo kontroll vizsgálat kimutatta, hogy a kéthavi Pycnogenol kezelés szignifikánsan csökkentette a vérzést a retina hajszálereiből és bizonyos mértékben visszaállította a látás élességét (Spadea és mtsai, 2001). Egy másik multicentrikus vizsgálatban 1169 diabéteszes beteg eredményei alapján a hathetes Pycnogenol kezelés megállította a retinopathia progresszióját és megmentette a fennmaradó látást (Schönlau és mtsai, 2002). Részletesebb információért ld. A szem egészsége c. szekciót.

 

Összefoglalás

Kontrollált klinikai vizsgálatokban a Pycnogenol több kedvező hatást eredményzett diabéteszben

 • csökkentette a vércukorszintet (hozzáadva az antidiabetikus kezeléshez)
 • csökkentette a szív-és érrendszeri rizikótényezőket
 • javította a kiserek funkcióinak károsodásával összefüggő problémákat (diabéteszes mikroangiopátia, lábszárfekély, izomgörcs)
 • megelőzte és javította a diabéteszes retinopátiát

Referenciák:

 • Belcaro G et al. Diabetic ulcers: Microcirculatory improvement and faster healing with Pycnogenol®. Clinical and Applied Thrombosis/ Hemostasis 12: 1-6, 2006.
 • Cesarone MR et al. Improvement of diabetic microangiopathy with Pycnogenol®: A prospective, controlled study. Angiology 57: 431-436, 2006.
 • Grimm T, Skrabala R, Chovanova Z, Muchova J, Sumegova K, Liptakova A, Durackova Z, Hogger P. Single and multiple dose pharmacokinetics of maritime pine bark extract (Pycnogenol®) after oral administration to healthy volunteers. BMC Clin Pharmacol 6: 1-12, 2006.
 • Liu X et al. French maritime pine bark extract Pycnogenol® dose-dependently lowers glucose in type II diabetes patients. Diabetes Care 27: 839, 2004.
 • Liu X et al. Antidiabetic Effect of Pycnogenol® French Maritime Pine Bark Extract in patients with diabetes type II. Life Sciences 75: 2505-2513, 2004.
 • Schäfer A, Högger P. Oligomeric procyanidins of French maritime pine bark extract (Pycnogenol®) effectively inhibit alphaglucosidase. Diabetes Research and Clinical Practice 77 (1): 41-46, 2007..
 • Schönlau F et al. Pycnogenol® for diabetic retinopathy. A review. Int Ophthalmol 24: 161-171, 2002.
 • Spadea L et al. Treatment of vascular retinopathies with Pycnogenol®. Phytother Res 15: 219-223, 2001.
 • Vinciguerra G et al. Cramps and muscular pain: prevention with Pycnogenol® in normal subjects, venous patients, athletes, claudicants and in diabetic microangiopathy. Angiology 57: 331-339, 2006.
 • Watson RR. Pycnogenol® and cardiovascular health. Review. Evidence Based Integr Med 1: 27-32, 2003.
 • Zibadi S. és mtsai. Reduction of cardiovascular risk factors in subjects with type 2 diabetes by Pycnogenol supplementation. Nutrition Research 28: 315-320, 2008

This free Dreamweaver template created by JustDreamweaver.com