English                       
Fogyasztók               
Orvosok                    

Napjainkban a Pycnogenol az egyik legkutatottabb természetes anyag: 40 éves kutatómunkával , közel 100 klinikai vizsgálattal, közel 250 tudományos közleménnyel rendelkezik .

Referenciák

A Pycnogenol az egyik legismertebb természetes anyag : több mint 700 különböző Pycnogenol-alapú étrendkiegészítő/ kozmetikum/ funkcionális élelmiszer/ ital kapható világszerte

Pycnogenol alapú termékek

A Pycnogenol® hatásos antioxidáns védelmet nyújtott a szemlipideknek

A Tokiói Egyetemen végzett in vitro vizsgálatban a retina érzékeny lipidjeit oxidáns anyagok hatására tették ki különböző antioxidánsok jelenlétében. A Pycnogenol hatékonyabb védelmet biztosított a retina-lipideknek a szabadgyökök pusztító hatásával szemben, mint a C-vitamin, az E-vitamin, a CoQ10, a liponsav és a szőlőmag-kivonat (Chida és mtsai, 1999).

 

 

 

A Pycnogenol® védi a retina hajszálereit

A retinát ellátó érrendszer fontos szerepet játszik az egészséges látásban. A szív-és érrendszeri kockázati tényezők, elsősorban a magas vércukorszint, súlyosan károsítják a retina hajszálereit. A diabéteszes retinopátiánál plazma szivárog át a retinába, ezzel macula-ödémát (duzzanatot) és a foltszerű vérzéseket okoz. A plazma zsír összetevői, mint oldhatatlan "kemény" váladékok, maradhatnak a retinában. A retinopathia "lopakodó betegségnek" tekinthető, észrevétlenül és tünetmentesen vezet a folyamatos, nagyrészt visszafordíthatatlan látásvesztéshez.

A kezeletlen retinopathia új hajszálerek fejlődéséhez és ellenőrzés nélküli növekedéséhez vezet, melyek kompenzálják az oxigénhiányt a retinában. Ezek az új hajszálerek rontják a látást és súlyos vérzéseket okoznak. A retinopathia proliferatív (burjánzó) szakasza teljes vaksághoz vezethet.

Klinikai vizsgálatokban kimutatták, hogy a Pycnogenol megerősítette a retina hajszálereit, ezzel segítette megelőzni a folyadék és vér szivárgását a a retinába. Ezen kívül, a Pycnogenol javította a retina hajszálereinek endothel funkcióját, ezzel javította a retina vérkeringését.

Több mint 1200 diabéteszes betegekben végzett hat klinikai vizsgálatban kimutatták, hogy a Pycnogenol® hatékonyan megállította a retinopathia progresszióját és megmentette a cukorbetegek látását. A Pycnogenol ® stabilizálta és megerősítette a retina szivárgó hajszálereit, ezzel megállította a vér további kiáramlását. Bizonyos esetekben egyértelműen javult a látásélesség.

 

A Pycnogenol® csökkentette a retina-vérzéseket

Klinikai vizsgálatban 40 retinopátiás beteg kapott intravénás fluorescein injekciót, amely lehetővé teszi a retina-vérzések igazolását, valamint intenzitásuk megállapítását. Fluorangiografiás képsorozatokkal megállapították a retina véráramlás dinamikáját. A microangiopathia (a kiserek károsodása) mértékét négypontos skála segítségével mérték (0= egészséges, 3=súlyos vérzés). Háromhavi Pycnogenol kezelés után a retina vérzések szignifikánsan csökkentek [Spadea és mtsai, 2001].

 

A Pycnogenol® csökkentette a retina-gyulladást és javította a látásélességet diabéteszes retinopátiában

Kettős vak, randomizált vizsgálatban összehasonlították a kéthavi Pycnogenol (napi 150 mg, n=22) és a placebo-kezelés (n=22) hatását 2-es típusú cukorbetegekben (a betegség fennállása időtartama min. 4 év, HbA1c <7%), akik közepesen súlyos retinopátiában szenvedtek (macula-ödéma, duzzanat, minor váladék és vérzés).

 

 

 

A Pycnogenol csoportban szignifikánsan csökkent a retina vastagsága és a retina ödéma pontszám, nőtt a Snellen tábla segítségével mért látásélesség (14/20-ról 17/20-ra) (24 betegből 18 beteg szubjektíven tapasztalta), a placebo-csoportban nem állapítottak meg kedvező eredményt. A véráramlás sebessége (art centralis retinae) szignifikánsan (34 cm/s-ról 44 cm/s-ra) nőtt a Pycnogeol csoportban, és csak marginális mértékben nőtt a placebo-csoportban. [Steigerwalt és mtsai, 2009].

 

Multicentrikus vizsgálat 1169 retinopátiás betegen

A Pycnogenol a látásra gyakorolt kedvező hatásainak és hatékonyságának legjobb bizonyítéka retinopátiás betegekben egy muticentrikus német vizsgálat, amelyben 1169 1es és 2es típusú diabéteszben szenvedő beteg vett részt. A retina-vérzések súlyosságától függően a betegek napi 20-160 mg Pycnogenolt kaptak 6 hónapig. A Pycnogenol kezelés megállította a retinopathia progresszióját – átlagosan 6 havi kezelés után a látásromlás megszűnt. [Schönlau & Rohdewald, 2001].

A vizsgálat paraméterei:

 Betegek: 1es és 2es típusú diabetes, a betegség fennállásának átlagos időtartama 149 hónap, maximális értéke 60 év, a retinopathia fennállásának átlagos időtartama 1130 nap , maximális értéke 26 év, a vizsgálat előtt kezelésben részesült betegek aránya: 49%

Kezelés: a Pycnogenol dózisa: 20 mg 1-8-szor naponta, a kezelés időtartama: 6 hónap

Eredmény: A Pycnogenol sikeresen megállította a retinopathia progresszióját, a látásélesség átlagban mérsékelten javult .

A tanulmány következtetése: A Pycnogenol jelentős terápiás előnyöket nyújthat diabéteszes retinopátiában szenvedő betegek részére

 

A Pycnogenol + fekete áfonya kivonat (Mirtogenol®) javította a vérellátást és csökkentette a szemnyomást glaukomás betegekben

A glaukóma kifejlődésének legfontosabb kockázati tényezője az emelkedett szemnyomás (IOP = intraocular pressure = szemnyomás = intraocularis nyomás). Klinikai vizsgálatban értékelték az étrend-kiegészítő Mirtogenol (80 mg Mirtoselect áfonya kivonat + 40 mg Pycnogenol tablettánként) hatását a szemnyomásra és a szem vérellátására.

20 beteg (átlagéletkor 45,8 év) kapott Mirtogenolt és 18 beteg (átlaéletkor 44,7 év) kapott placebót . A betegek szemnyomása mérsékelten emelkedett volt (átlagértéke 25 Hgmm), a cup/disc területarány nagyobb volt, mint 0,5. A betegek minimális látómező hibákkal rendelkeztek, gyógyszert nem szedtek. A napi dózis 2 tabletta Mirtogenol (80 mg Pycnogenol, 160 mg Mirtoselect), a kezelési időszak 3 hónap volt.

Kéthavi Mirtogenol kezelés után az átlagos szemnyomás 25,2 Hgmm-ről 22,2 Hgmm-re csökkent. A harmadik hónap végén a szemnyomás csökkentése signifikánsan nagyobb volt a Mirtogenol csoportban a kezeletlen kontroll csoporttal összehasonlítva (p <0,05)

A szem fokozott vérellátása hozzájárulhat a glaukóma megelőzéséhez. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a Mirtogenol biztonságos megoldást jelenthet a tünettel járó glaukoma megelőzésében az IOP szabályozásán, valamint a szem vérellátásának javításán keresztül. (Steigerwalt RD és mtsai. Clin Ophthalmol. 2010)

A Pycnogenol + áfonya kivonat (Mirtogenol®) hozzáadása a latanoproszhoz tovább csökkentette a szemnyomást glaukomás betegekben

A Mirtogenol + latanoprost kombináció hatékonyabban csökkentette a szemnyomást, mint a komponensek külön-külön

Egy másik vizsgálatban a Mirtogenol alacsonyabb dózisának (napi 1 tabletta) hatását tanulmányozták a szemnyomásra. A Mirtogenol kezelés szignifikánsan javította az IOP-t, és fenntartotta az egészséges szemnyomást a hat hónapos vizsgálati időszak alatt. Ezenkívül, szignifikánsan nőtt a szem véráramlása. A Mirtogenol az IOP-re gyakorolt hatását összehasonlították a latanoproszt, valamint a kombináció (latanoproszt + Mirtogenol) hatásáéval. A Mirtogenolnak hosszabb időre volt szüksége, hogy csökkentsé az IOP-t, de a csökkentés mértéke hasonló volt, mint a latanoproszt csoportban.

A Mirtogenol ® együttes adása a vényköteles gyógyszerrel (latanoproszttal) biztonságos módón hozzájárult az IOP további normalizálásához. A kombináció jobban csökkentette az IOP-t, mint a komponensek külön-külön. (Steigerwalt RD és mtsai. Mol Vis, 2008 )

Össszefoglalás

A Pycnogenol hatékony antioxidáns védelmet nyújtott az oxidációs stresszel összefüggő, a szemben végbemenő degeneratív folyamatokkal szemben. A Pycnogenol, valamint a zsíroldékony antioxidánsok (pl. a lutein) hatásai összeadódnak.

A Pycnogenol kedvező érrendszeri hatásai jelentős előnyökhöz vezettek a retinopátiás betegeknél. A retinopátia javult a Pycnogenol kezelés hatására a károsodott kapilláris funkció javításán keresztül. A kapilláris filtráció és a vérzések is javultak a Pycnogenol kezelésnél. A javított endothel funkciónak köszönhetően fokozódott a retinális szövetek vérellátása, amely bizonyos mértékben segíthet visszaállítani a látásvesztést.

A Mirtogenol biztonságos megoldást jelenthet a tünettel járó glaukoma megelőzésében. A Mirtogenol és a latanoproszt kombinációja jobban csökkentette a szemnyomást, mint a komponensek külön-külön.

Referenciák:

  • Chida M és mtsai. In vitro testing of antioxidants and biochemical end-points in bovine retinal tissue. Ophthalmic Res 31: 407-415, 1999.

  • Nakanishi-Ueda T és mtsai l. Inhibitory effect of Lutein and Pycnogenol on lipid peroxidation in porcine retinal homogenate. J Clin Biochem Nutr 38: 204-210, 2006.

  • Schönlau F & Rohdewald P. Pycnogenol for diabetic retinopathy. A review. Int Ophthalmol 24: 161-171, 2001.

  • Spadea L & Balestrazzi E. Treatment of vascular retinopathies with Pycnogenol. Phytother Res 15: 219-223, 2001.

  • Steigerwalt R és mtsai: Pycnogenol Improves Microcirculation, Retinal Edema, and Visual Acuity in Early Diabetic Retinopathy.J Ocul Pharm Ther 25(6): 537-540, 2009.

  • Steigerwalt RD és mtsai. Mirtogenol potentiates latanoprost in lowering intraocular pressure and improves ocular blood flow in asymptomatic subjects. Clin Ophthalmol. 14;4:471-476, 2010

  • Steigerwalt RD és mtsai. Effects of Mirtogenol on ocular blood flow and intraocular hypertension in asymptomatic subjects. Mol Vis 10;14:1288-1292, 2008.

This free Dreamweaver template created by JustDreamweaver.com