English                       
Fogyasztók               
Orvosok                    

Napjainkban a Pycnogenol az egyik legkutatottabb természetes anyag: 40 éves kutatómunkával , közel 100 klinikai vizsgálattal, közel 250 tudományos közleménnyel rendelkezik.

Referenciák

A Pycnogenol az egyik legismertebb természetes anyag : több mint 700 különböző Pycnogenol-alapú étrendkiegészítő/ kozmetikum/ funkcionális élelmiszer/ ital kapható világszerte

Pycnogenol alapú termékek

A Pycnogenol csökkentette a megfázásos tünetek előfordulását és intenzitását

A Pycnogenol felgyorsította a gyógyulást Az Otorinolaringologia 2013. szeptemberi számában publikált olasz klinikai vizsgálat eredményei alapján a Pycnogenol (egyedül, vagy a C-vitaminnal vagy/és a cinkkel kombinálva) csökkentette a megfázások időtartamát és intenzítását, vamalint a nem vényköteles gyógyszerek szükségletét.

A Chieti-Pescara Egyetem (Pescara, Olaszország) kutatói két részből álló tanulmányban 
a Pycnogenol, ill. különböző Pycnogenol-alapú kombinációk hatását vizsgálták a megfázásra 25-70 éves önkéntesek/betegek esetén.

Az első részben 73 egészséges önkéntes a megfázás kezdetén kapott Pynogenolt (napi 2x50 mg, n=40) vagy a háziorvosok által javasolt standard nem vényköteles (OTC) gyógyszereket (orrcseppek, Aspirin+ Vit C, 1. generaciós antihisztaminok, aeroszolok) (kontroll-csoport, n=33).

A Pycnogenol statisztikailag szignifikáns mértékben csökkentette a megfázásos napok számát és az OTC gyógyszerek szükségletét a kontroll csoporthoz képest. A Pycnogenol közel egy nappal rövidítette le azon napok számát, melyekben a megfázás jelentős mértékben befolyásolta az életminőséget) (3,3, ill. 4.12 nap), és egy harmaddal csökkentette le a kiesett munkanapok számát a kontroll-csoporthoz képest (0,6, ill. 0,92 nap). Ezenkívül, a Pycnogenol-csoportban csökkent a standard nem vényköteles gyógyszerek szükséglete.  

A második részben 196 megfázásos beteg három Pycnogenol-alapú kombináció egyikét kapta legalább 5 napig:

  • napi 100 mg Pycnogenol +  200 mg C-vitamin (n = 40)
  • napi 100 mg Pycnogenol + 30 mg cink (n = 42)
  • Tri-complex: napi  100 mg Pycnogenol + 30 mg cink + 200 mg C-vitamint (n = 46)

A C-vitamint és a cinket korábbi klinikai vizsgálatokban elért pozitív eredmények alapján válaszották.

A legfontosabb klinikai eredmények
  A. PYC B. Kontroll P-érték C. PYC+ Vit C

D. PYC+ Gl-Zn

E. Tri- Complex

Legjobb
Betegszám 40 33   38 41 44  
Csökkentell életminőséggel járó napok száma 3,3 ± 0,5 4,12 ± 1,0 <0.05 3,9 ± 0,3 3,7 ± 0,3 3,1 ± 0,2 E,D
Kiesett munkanapok 0,6 ± 0,2 0.93 ± 0.4 >0.05 0.5 ± 0.2 0.42 ± 0.2 0.31± 0.1 E,D
Tünetek időtartama (napok) 6.5 ±1.1 8.2 ± 2.1 <0.05 5.9 ± 0.3 3.67 ± 0.4 5.1 ±; 0.6 D,E
Szövődmények 4 nap múlva (a betegek %-ában) 10 39.3 <0.02 10.5 7.3 4.5 E,D

A megfázás mind a hét "piilére" (torokfájás, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, fáradtság, köhögés, láz) enyhült az összes Pycnogenol-csoportban (1, 2)

Mindhárom Pycnogenol-alapú kombináció csökkentette a megfázásos tünetek időtartamát - a legjobb eredményt a hármas kombinációval érték el, ahol átlagban 3 nappal rövidebb ideig tartottak a tünetek a kontroll-csoporttal összehasonlítva (4, ill. 7 nap).

A kontroll csoporthoz képest a Tri-komplex (hármás kombináció) csoportban csökkent a legjobban azon napok száma, amelyekben a megfázás nagymértékben befolyásolta a résztvevők napi életvitelét. (4.12, ill. 3,1 nap, p <0,05). A hármas kombináció szignifikánsan, 66%-kal csökkentete a kieső munkanapok számát (0,31, ill. 0,93 nap), ezenkívül 88%-kal csökkentette a megfázással kapcsolatos tünneteket/szövődményeket (beleértve a megfázás okozta tüdőfertőzést).

A 4 napnál hosszabb ideig taró tünetek előfordulási gyakorisága (a résztvevők százalékában) a Tricomlex-csoportban volt a legalacsonyabb (4,5% a kontroll csoport 39,3%-ával szemben, p <0,05).

Az összes Pycnogenol-alapú csoportban a gyulladáscsökkentő hatásnak köszönhetően csökkent az egyik megfázásos tünet, az orrnyálkahártya-duzzanat. Az orrfolyás legerőteljesebb csökkentését a Pycnogenol + C-vitamin-csoportban érték el 3-4 nap elteltével. (1)

"Ebben a vizsgálatban kimutattuk,  hogy a Pycnogenol fogyasztása C-vitaminnal és cinkkel kombinálva legalább 5 napig csökkentheti a megfázás tüneteinek időtartamát és intenzítását" mondta Dr. Gianni Belcaro, a vizgsgálat vezető kutatója. (1)

A Pycnogenol hatékkony antioxidáns, immunerősítő és gyulladáscsökkentő

A Pycnogenol fontos szerepet játszik szervezetünk antioxidáns védelmében. Erős antioxidáns, regenerálja (újrahasznosítja) az elhasználódott (oxidált) C-vitamint - ez különösen hasznos fokozott C-vitamin szükséglettel rendelkező állapotoknál. A leukociták (az immunsejtek) jelentős mennyiségű C-vitamint igényelnek a nátha elleni küzdelemben, és a Pycnogenol közvetlenül stimulálja a GLUT1 leukocita transzportert. Egy korábbi vizsgálatban Pycnogenol-metabolitokat találtak a leukocitákban.

A Pycnogenol immunstimuláló hatását egy új tanulmányban is kimutatták, amelyben a Pycnogenol csökkentette a légúti gyulladásokat.(5)

A Pycnogenol és a C-vitamin szinergista (összeadódó) antioxidáns és immunstimuláló hatást gyakorolnak, a kombinációval jobb eredményeket értek el a náthából való felépülés felgyorsításában.

A vizsgálat jelentősége

Az idősek fokozott rizikójú populációA kutatócsoport vezetője, Dr. Gianni Belcaro szerint "A vizsgálat eredményei kimutatták a Pycnogenol (egyedül vagy kombinációban) hatékonyságát a megfázás tünetei előfordulásának, valamint inzenzításának csökkentésében."

A megfázás/nátha a leggyakoribb emberi betegség, évente átlagosan a felnőttek 2-5 alkalommal, a gyerekek 6-12 alkalommal fáznak meg (1). Jelenleg több mint 200 vírus okozhat megfázást, a kézmosáson kívül nem áll rendelkezésünkre specifikus megelőzési módszer (1, 3). Az influenza elleni védőoltás nem hatékony megfázásnál.

A megfázás éves költsége az USA-ban kb. 20 milliárd dollár, beleértve a kieső 189 millió iskolai és 200 millió munkanapot. (1, 4). A kieső napok 40%-a a megfázással függ össze. Emiatt, csupán a megfázás (tünetei) időtartamának rövidítése (akár egy-két nappal) hatalmas előnyt jelentene egyéni és gazdasági szinten egyaránt.

A megfázás az oka 75-100 millió orvosi vizitnek az USA-ban, beclések szerint minden harmadik alkalommal az orvos antibiotikumot ír fel (a nátha vírusos megbetegedés, az antibiotikum csak akkor segíthet, ha a megfázás bakteriális fertőzéssel társul).

Megnagyobodott mandula, nazális elváltozások (pl. septum eltérések és anatómiai rendellenességek), arcüreggyulladás (simusitis), időskori krónikus bronchitis,  légzési problémák, szívbetegség, vagy anyagcsere zavarok esetén egy közönséges megfázás  klinikai detonátorként súlyos szövődményekhez vezethet (felső légúti fertőzések, bronchitis, tüdőgyulladás), melyek (költséges) kórházi felvétellel járnak, akár fatális kimenetellel. Emiatt az étrendkiegészítőkkel (beleértve a Pycnogenolt) elért  pozitív eredmények különösen fontosak a nagy rizikójú betegcsoportok részére.

 Az idős embereken kívül (30%-uknál ánál lépnek fel szövődmények) fokozott rizikójú populációk az erős dohányosok és a mozgáskorlátozottak. (1)

A vizsgálat korlátozásai

Az olasz tanulmány kis létszámú önkéntesekben, ill. betegekben végzett nyilt vizsgálat volt . Megállapításait szükséges a jövőben nagyobb létszámú, kettős vak vizsgálatokban megerősíteni. (1)

Referenciák

  • (1) Belcaro G és mtsai. The common cold winter study: effects of Pycnogenol on signs, symptoms, complications and costs.  Otorinolaringol. 2013 63(3):151-61.
  • (2) Beers MH és mtsai. l. The Merck Manual of diagnosis and therapy. 18th edition; Merck Editions; Whitehous Sta, NJ, USA; 2006.
  • (3) Ronald E, Olaf W. Common cold (Online-Aug.ed). Basel: Birkhäuser; 2009. p. 197.
  • (4) Fendrick AMés mtsai. The economic burden of non-influenza-related viral respiratory tract infection in the United States. Arch Intern Med 2003;163:487-94.
  • (5) Shin IS és mtsai. Inhibitory effects of Pycnogenol® (French maritime pine bark extract) on airway inflammation in ovalbumin-induced allergic asthma. Food Chem Toxicol. 2013 Oct 9.


This free Dreamweaver template created by JustDreamweaver.com