English                       
Fogyasztók               
Orvosok                    

Napjainkban a Pycnogenol az egyik legkutatottabb természetes anyag: 40 éves kutatómunkával , közel 100 klinikai vizsgálattal, közel 250 tudományos közleménnyel rendelkezik.

Referenciák

A Pycnogenol az egyik legismertebb természetes anyag: több mint 700 különböző Pycnogenol-alapú étrendkiegészítő/ kozmetikum/ funkcionális élelmiszer/ ital kapható világszerte

Pycnogenol alapú termékek

A Pycnogenol ® prosztaglandin gátló és gyulladáscsökkentő hatást gyakorolt

A Pycnogenol csökkentette az NF-kB koncentrációját A menstruációs zavarok standard terápiája a vény nélkül kapható nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID), amelyek gyorsan és hatékonyan csökkentik a menstruációs fájdalmat, de komoly mellékhatásokat okoznak, különösen a magasabb dózisoknál, melyek jellemzők a menstruációs zavarok kezelésére. Egy klinikai vizsgálatban kimutatták, hogy a Pycnogenol fogyasztás nem szelektív módon gátolja a ciklo-oxigenáz (COX) enzimeket, melyek részt vesznek a gyulladásos prosztaglandinok szintézisében a menstruációs időszakban. Egyetlen Pycnogenol dózis 22%-kal , ill. 15%-kal csökkentette a COX-1/COX-2 enzimeket (Schafer és mtsai, 2006).

Azonkívül, a Pycnogenol 16%-kal csökkentette a gyulladás „fő kapcsolójának”, a NF-kB (nuklearis faktor kappa B) koncentrációját az emberi szervezetben (Grimm és mtsai, 2006). Az NF-kB gyakorlatilag az összes gyulladásos mediátort aktiválja – így logikus a Pycnogenol alkalmazása a menstruációval összefüggő gyulladásos folyamatok és fájdalmak csökkentésére. Ezenkívül a Pycnogenol segíti a sebgyógyulás folyamatát és stabilizálja a hajszálereket, ezzel felgyorsítja az endometrium felépülését.

 

A Pycnogenol ® csökkentette a menstruációs fájdalmakat

Szebben, jobban, egészségesebben Egy klinikai vizsgálat keretében 47 japán nő, akinek tünettel járó menstruációs zavarai voltak, kapott naponta Pycnogenolt két menstruációs cikluson keresztül. A terápiát megelőző ciklusban megállapították a fájdalomérzetük, valamint a fájdalomcsillapító gyógyszerdózisuk kiinduló értéket. Az eredmények alapján a hasi fájdalom szignifikánsan ( a második ciklus végén 36%-kal az alapértékhez képest) csökkent, ha a Pycnogenol terápiát a menstruáció előtt 3 héttel kezdték el. A menstruációs fájdalmakkal járó napok száma is csökkent 3.9-ről (alapérték) 3,3-ra (a 2. ciklus végén). A nők a Pycnogenol terápia mellett alacsonyabb dózisban igényelték a fájdalomcsillapító gyógyszereket.

Ezt a hatást egy multicentrikus, randomizált, kettős-vak, placebo kontrollos vizsgálat eredményei is megerősítették. Négy japán kórházban két cikluson keresztül megállapították 112 nő fájdalomérzetének, valamint a fájdalomcsillapító gyógyszerek dózisának kiinduló értéket. A következő 2 ciklusban a nők 60 mg Pycnogenolt vagy placebo-t kaptak naponta. A Pycnogenol enyhítette a menstruációs fájdalmakat, csökkentette a fájdalommal járó napok számát (2,1-ról 1,3-ra a 2. ciklus végén), és csökkentette a fájdalomcsillapító gyógyszerigényt. A Pycnogenol abbahagyása után nem erősödtek vissza a fájdalmak és nem nőtt a fájdalomcsillapító gyógyszerek dózisa.

Endometriosis (endometriózis)

Az endometriosis olyan betegség, melyben a (normális esetben csak a méh belső felszínén található) méhnyálkahártya-szövet a méh üregén kívül is megtalálható. A név az „endometrium” szóból származik, amely a méh belső felszínét borító szövet. A méhnyálkahártya minden hónapban a menstruációs ciklus során felépül és leválik. .

Az endometriosis betegségben az endometriumhoz hasonló szövet található a szervezet más területein, a méh üregén kívül. Ezen a méh üregén kívül elhelyezkedő endometrium szövetet nevezzük endometriosis csomónak, implantátumnak vagy növedékeknek. Ezek a csomók fájdalmat, meddőséget és egyéb problémákat okozhatnak. A betegség meglehetősen gyakori, különböző statisztikák szerint a 20-50 éves nők 5–20%-ánál fordul elő. Az endometriosis csomók leggyakoribb elhelyezkedése a hasüreg, magába foglalva a petefészkeket, a petevezetéket, a méhet függesztő szalagokat, a hüvely és végbél közötti réteget, a méh külső felszínét és a medence hashártyaborítékát.

Az endometriosis nem rosszindulatú, rákos megbetegedés, hanem egészséges szövetnek nem szokványos helyen való előfordulását jelenti. Az endometriosis csomók a méh nyálkahártyához hasonlóan reagálnak a női hormonokra a menstruációs ciklus során. Minden hónapban hasonlóan felépülnek, és menstruációs vérzés formájában leválnak. Szemben a méh nyálkahártyájával, a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriosis szövet számára nincs lehetőség a testüregből való kijutásra. Ennek eredménye belső hasüregi vérzés, a szövettörmelék szétesése majd kijutása a csomóból, a csomót övező területen következményes gyulladással és hegképződéssel. A csomók megrepedése esetén azok elhelyezkedésétől függően egyéb szövődmények is felléphetnek – újabb területre való szóródás, összenövések képződése, bélvérzés vagy elzáródás, hólyagműködési zavar – vérvizelés, görcsös vizelés – egyéb panaszok. A tünetek általában az idő előrehaladtával romlanak, bár bizonyos esetekben a tünetek javulása majd újra kialakulása a jellemző.

Az endometriosis standard kezelése magában foglalja a nem szteroid gyulladásgátlókat (NSAID), melyek enyhítik a fájdalmakat. Súlyosabb eseteknél a legjobb terápiás lehetőség a műtét. Szóba jöhet a hormonkezelés is. A szájon át szedhető fogamzásgátlók blokkolják a természetes hormonok hatását az endometrium növekedésére, ami csökkenti a fájdalmakat. A leghatékonyabb kezelés a szintetikus peptid leuprorelin, amely gátolja az ösztrogén termelését. A leuprorelint szubkután injekcióként (befecskendezés a bőr alatti kötőszövetbe) kell beadni, félbeszakítja a menstruációt, és a nők nem tudnak teherbe esni. A kezelés időtartama maximum 6 hónap az oszteoporózis (csontritkulás) rizikója miatt, az abbahagyás után a tünetek visszatérésének valószínűsége magas.

A Pycnogenol segített az endometriosisban szenvedő nőknek

A Pycnogenol, ill. a leuprorelin az endometriosisra gyakorolt hatását vizsgálták 58 japán nőnél, akik sebészeti beavatkozáson estek át a vizsgálat előtt legfeljebb 6 hónappal, visszatérő közepes-súlyos endometriosisban szenvedtek, és nem akartak további műtétet (Kohama és mtsai, 2007).

A Pycnogenol kezelés fokozatosan csökkentette a menstruációs fájdalmat a súlyostól (a vizsgálat elején) a közepesen súlyos kategóriába (a vizsgálat végén). A fájdalom-pontszám szignifikáns mértékben, 33%-kal csökkent. A leuprorelin szignifikánsan jobban csökkentette a fájdalmat, de a hathavi kezelés kötelező abbahagyása után gyorsan és erőteljesen visszatértek a fájdalmak.

Endometriosisban a begyulladt szövet egy specifikus antigént (CA-125) bocsát ki a vérkeringésbe, amellyel megállapítható az előrehaladott endometriosis súlyossága. A CA-125 sokkal jobban csökkent a leuprorelin-csoportban, de a terápia abbahgyását követően visszaugrott majdnem a kiinduló értékre.

A várakozásoknak megfelelően a leuprorelin drasztikusan csökkentette az ösztrogén szintet – azzal ellentétben, a Pycnogenol nem befolyásolta az ösztrogén szintet a vizsgálat teljes időtartama alatt.

Végeredményben, a Pycnogenol szignifikáns mértékben javította az endometriosist, bár a hatása gyengébb volt, mint az ösztrogén gátló leuproreliné. A Pycnogenol előnye a mellékhatások hiánya. A Pycnogenol csoportban öt nő abbahagyta a kezelést, mert teherbe esett.

A Pycnogenol alkalmazását a menstruációs zavaroknál, ill. az endometriosisban szabadalom (6372266 sz.) védi az USA-ban.

Összefoglalás

Klinikai vizsgálatokban a Pycnogenol kezelés alábbi előnyeit mutatták ki menstruációs zavaroknál:

 • fájdalomcsillapítás a menstruációs időszakban
 • gyulladás-csökkentés természetes módon
 • a szükséges fájdalomcsillapító gyógyszerdózis csökkentése
 • menstuációs fádalommal járó napok számának csökkentése
 • az endometriosis javítása
 • változatlan ösztrogén szint

  Referenciák

  French L. Dysmenorrhea. Am Fam Phys 71: 285-291, 2005.

  Grimm T, Chovanova Z, Muchova J et al. Inhibition of NF-kB activation and MMP-9 secretion by plasma of human volunteers after ingestion of maritime pine bark extract (Pycnogenol ® ). J Inflamm 3: 1-15, 2006.

  Kohama T, Suzuki N , Ohno S et al. Analgesic efficacy French L. Dysmenorrhea. Am Fam Phys 71: 285-291, 2005.

  Grimm T, Chovanova Z, Muchova J et al . Inhibition of NF-kB activation and MMP-9 secretion by plasma of human volunteers after ingestion of maritime pine bark extract (Pycnogenol ® ). J Inflamm 3: 1-15, 2006.

  Kohama T, Suzuki N, The treatment of gynaecological disorders with Pycnogenol ® . Eur Bull Drug Res 7(2): 30-32, 1999.

  Kohama T, Suzuki N, Ohno S et al. Analgesic efficacy of Pycnogenol ® in dysmenorrhea. An open clinical trial. J Reprod Med 49(10): 828-832, 2004.

  Kohama T, Herai K, Inoue M. Effect of French maritime pine bark extract on endometriosis as compared with Leuprorelin acetate. J Reprod Med. 2007 Aug;52(8):703-8 .

  Schäfer A, Chovanova Z, Muchova J et al. Inhibition of COX-1 and COX-2 activity by plasma of human volunteers after ingestion of French maritime pine bark extract (Pycnogenol®). Biomed & Pharmacother 60: 5-9, 2006.

  Suzuki N et al . French maritime pine bark extract significantly lowers the requirement for analgesic medication in dysmenorrhea: a multicenter, randomized, double-blind, placebo-controlled study. J Reprod Med. 2008 May;53(5):338-46. .


This free Dreamweaver template created by JustDreamweaver.com