English
Fogyasztók
Egészségügyí szakemberek

Nem élhetünk oxigén nélkül, de az oxigén felelős a szabad gyökök jelentős részéért is: A belélegzett oxigén 95%-a energiát (ATP) szolgáltat, 5%-a szabad gyököket, amelyek végső soron a halálunkhoz vezetnek.

A szabad gyökökre is szükségünk van: immunrendszerünk így öli meg a veszélyes betolakodókat és a daganatos sejteket.

Az antioxidánsok még azelőtt semlegesítik a szabad gyököket, mielőtt azok kárt okozhatnának sejtjeinknek

Az antioxidánsok

  • Az antioxidánsok semlegesítik a szabadgyököket Az antioxidánsok még azelőtt semlegesítik a szabad gyököket, mielőtt azok kárt okozhatnának sejtjeinknek. Két fõ csoportjuk van: a szervezet által termelt (pl. antioxidáns enzimek), és a táplálkozással bevitt antioxidánsok (pl. vitaminok, flavonoidok, karotinoidok).

    Ezek együttesen egy „védelmi pajzsot” alkotnak. Szinte senki nem juttatja be ezeket az alkotóelemeket megfelelő arányban és mennyiségben, ez az oka annak, hogy többségünk szabad gyökök kiváltotta betegségben hal meg.

Hol keressük?

Antioxidánsok

Szinte minden ételben megtalálhatóak, nélkülük az étel rendkívül gyorsan oxidálódna és megromlana. A húsban, tejben tojásban található antioxidánsok főzéssel elbomlanak, ha nyersen fogyasztanánk, a gyomorsav bontaná el őket. A gyümölcsök és zöldségek antioxidánsai túlélik a mérsékelt hőkezelést, könnyen szívódnak fel.

Az antioxidánsok védik a növényeket az UV sugárzás okozta oxidatív károsodástól, általában a növény külső részén és a mag körül találhatóak. A növényvilág csodálatos színspektrumát az antioxidánsoknak köszönhetjük. Ha egy gyümölcs vagy növény megbarnul, azt az oxidáció, az antioxidánsok lebomlása okozza.

Az állatok a saját antioxidáns enzimrendszereiken kívül az antioxidáns védelmet a növényvilág (vagy más állatok) elfogyasztásával biztosítják. Az elfogyasztott antioxidánsok tovább működnek az állatban.

Az ORAC érték

Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/ Kapacitás) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére. Az ORAC érték megmutatja egy bizonyos élelmiszer, kiegészítő vagy összetevő szabadgyök pusztító és semlegesítő képességét.

A táplálkozástudómány napi kb. 3.000- 5.000 ORAC egységnyi élelmiszer fogyasztását javasolja. Mindazonáltal amikor valaki nagyobb mértékben van kitéve a szabadgyökök károsító hatásának (sportol, dohányzik, egészségtelenül táplálkozik stb.), a javasolt ORAC egység nagyobb.

Az ajánlott napi ötszörös zöldség és gyümölcs fogyasztása kb. 1500 ORAC értéket biztosít. A tipikus A-Z vitamin étrendkiegészítők átlagos antioxidáns értéke 100 alatt van.

A Pycnogenol antioxidáns ereje

Különböző vizsgálatokban bebizonyították, hogy a Pycnogenol az egyik legerősebb természetes antioxidáns. Dr. Lester Packer (Kaliforniai Egyetem,Berkeley, USA) kimutatta, hogy a Pycnogenol antioxidáns ereje reciklálja az oxidált (elhasználódott) C-vitamint a bioaktív formájára, valamint védi az E-vitamint az oxidálástól. Dr. Benjamin La (Loma Linda University, Kalifornia, USA) kutatásainak eredménye az a felfedezés, hogy a Pycnogenol stimulálja az antioxidáns enzimek termelését a sejteken belül, így megerősíti a sejtek saját első védelmi vonalát a szabad gyökök elleni harcban.

A Tokyoi Egytemen végzett in vitro vizsgálatban a retina érzékeny lipidjeit különböző oxidáns anyagok hatására tették ki különböző antioxidánsok egyenlő dózisának (250 ng/ml) jelenlétében. Az ábra a szabad gyökök pusztító hatásától megvédett lipidek százalékát szemlélteti. [Chida és mtsai., Ophtalmic Res 31:407-415, 1999).

A szabad gyökök túltermelését kiválthatja:

  • az UV sugárzás (pl. intenzív napozás)
  • a szennyezett levegő
  • a dohányzás
  • a helytelen táplálkozás (pl. magas hőmérsékletre hevített étrendi zsírok)
  • a nem ellenőrzött cukorbetegség (diabetes)
  • a fizikális, valamint az érzelmi stressz
  • a túlzottan kimerítő testedzés

Kellemes utazást kívánunk a Pycnogenol világában!


This free Dreamweaver template created by JustDreamweaver.com