English                       
Fogyasztók               
Orvosok                    

Napjainkban a Pycnogenol az egyik legkutatottabb természetes anyag: 40 éves kutatómunkával , közel 100 klinikai vizsgálattal, közel 250 tudományos közleménnyel rendelkezik.

Referenciák

A Pycnogenol az egyik legismertebb természetes anyag : több mint 700 különböző Pycnogenol-alapú étrendkiegészítő/ kozmetikum/ funkcionális élelmiszer/ ital kapható világszerte

Pycnogenol alapú termékek

Szájon át szedhető bőrvédő- és bőrápolószer

A kedvező hatások mechanizmusai

A Pycnogenol különböző kedvező hatásokat fejtett ki klinikai vizsgálatokban. Nem meglepő, hogy több tíz szájon át vagy lokálisan alkalmazott Pycnogenol alapú készítmény kapható világszerte.

 

 

 

 

 

 

A Pycnogenol® kötődik az elasztinhoz és a kollagénhez és védi ezeket a fehérjéket

A Pycnogenol kötődik a kollagénhez/elasztinhoz A Pycnogenol magas affinitással rendelkezik a hydroxyprolin (HYP) aminosavban gazdag fehérjékhez – ilyenek főleg a bőr fehérjei, a kollagén és az elasztin. Nagymértékben kötődik hozzájuk és a bőrhöz. A Pycnogenol egyéb fehérjékhez (pl. az albuminhoz) való affinitása alacsony (Grimm és mtsai, 2004).

További kutatások kimutatták, hogy a Pycnogenol és metabolitjai (melyek emberben képződnek Pycnogenol fogyasztás után) védik a kollagént és az elasztint a lebontástól. A bontó enzimek, a mátrix metalloproteinázok (MMP) befolyásolják a kollagén bomlása és megújulása közötti egyensúlyt. Az enzimaktivitás 50%-os gátlásához szükséges koncentráció (IC50) a Pycnogenol metabolitok esetén alacsonyabb, mint egy ismert MMP-gátló, a captopril esetén. Az ábra a kollagén lebontásának gátlását szemlélteti Pycnogenol jelenlétében.

A Pycnogenol megvédte a kollagént a lebontástól Klinikai vizsgálatokban a Pycnogenol gátolta a kollagenáz/ elasztáz/ hyaluronidáz bontó enzimek hatását, ezzel megvédte a kollagént/elasztint a lebontástól.

 

 

 

 

A Pycnogenol ismert mechanizmusokon keresztül igéretes eredményeket ért el a bőröregedés ellen a düsseldorfi vizsgálatban

A Pycnogenol az első természetes étrend-kiegészítő, amely bizonyítottan serkenti a hialuronsav termelését az emberi bőrben

A düsseldorfi Leibenz Környezetegészségügyi Kutatóintézeten (Leibenz Research Institute for Environmental Medicine) végzett vizsgálatban a Pycnogenol javította a bőröregedés számos paraméterét. A vizsgálat célkitűzése a Pycnogenol (a börre kifejtett) kedvező hatásainak kimutatásán túl a hatások és a molekuláris változások (hatásmechanizmusok) közötti összefüggés megállapítása volt, különös tekintettel a hialuronsav, valamint a kollagén szintézisének molekuláris vonatkozásaira (Marini A és mtsai)

A vizsgálatban 20 egészséges nő (55-68 évesek) 75 mg Pycnogenolt kapott naponta 12 héten keresztül. A 12 hetes Pycnogenol kezelés javította a bőr hidratáltságát (8%-kal), rugalmasságát (25%-kal), és simaságát (6%-kal), és csökkentette az arcbőr ráncosodást (3%-kal).

A Pycnogenol kötődik a kollagénhez/elasztinhoz Nőtt a kollagén termelésével összefüggő génexpresszió (a COL1A1 29%-kal, a CoL1A2 41%-kal növekedett, a különbség nem érte el a szignifikáncia szintet), de a legjelentősebb eredmény a hialuronsav szintézis (génexpressziójának) 44%-os növekedése volt.

A vizsgálatban először kaptunk molekuláris bizonyítékot arról, hogy a Pycnogenol kedvező hatásokat fejt ki az emberi bőrre. Dr. Jean Krutmann, a kutatócsoport vezetője szerint jelenleg a Pycnogenol az egyetlen természetes étrend-kiegészítő, amely bizonyítottan serkenti a hialuronsav termelését az emberi bőrben

Részletesebben ...

A Pycnogenol ® fokozta a bőr rugalmasságát

A Pycnogenol-alapú készítmény növelte a bőr rugalmasságát

Egy duplavak, placebo kontroll klinikai vizsgálatban egy készítmény, amelynek legfontosabb hatóanyaga a Pycnogenol volt (de tartalmazott egyéb természetes antioxidánsokat, ásványi anyagokat és vitaminokat), szignifikáns mértékben, 9%-kal növelte a bőr rugalmasságát, és 6%-kal növelte a bőr simaságát a placebóval összehasonlítva hathetes alkalmazás után 62 nőnél. (Segger és mtsai).

 

 

A Pycnogenol ® fokozta a bőr mikrocirkulációs keringését

A kedvező hatások mechanizmusai

A Pycnogenol fokozza a nitrogén-oxid termelődését, amely az értágító hatásán keresztül optimalizálja a véráramlást. (Fitzpatrick és mtsai, 1998). Egy másik vizsgálatban a Pycnogenol segített visszaállítani a hajszálerek egészséges funkcióját: növelte az oxigénszintet és csökkentette a széndioxidszintet a fekélyek körüli bőrben, visszaállította a szöveti véráramlást, ezzel lehetővé tette a diabéteszes fekélyek gyógyítását diabéteszes microangiopathia-ban szenvedő betegeknél. (Belcaro és mtsai, 2005).

A fokozott véráramlás a bőrben biztosítja az optimális tápanyagellátást és javítja a bőr hidratációját és vitalitását.

 

A Pycnogenol ® segített megelőzni az UV–sugarak és a photo-ageing káros hatásait

A Pycnogenol megelőzte a leégést

Az UV sugaraknak kitett bőrben szabadgyökök keletkeznek, melyek károsítják a bőrsejteket és a kötőszöveteket. Az aktivált immunsejtek jelentős mértékben károsítják a bőrt azáltal, hogy reaktívabb szabadgyököket, valamint MMPk-et képeznek, melyek még erőteljesebben lebontják a kollagént és az elasztint. Így az immunválasz még nagyobb károsodást okoz az UV sugárzásnál.

A Pycnogenol gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik a gyulladásos folyamat „fő kapcsolójának”, a NF-kB (nuclear factor kappa B) gátlása révén. Önkéntesekben az orális (szájon át szedett) Pycnogenol szinifikánsan, 15%-kal csökkentette a NF-kB koncentrációját (Grimm és mtsai, 2006). Részletesebb információt a jobb oldali menü „Izületi gyulladások” c. szekciójábat talál.

Az orális Pycnogenol csökkentette az UV sugárzás okozta gyulladást, ezzel megelőzte a leégést egészséges önkéntesekben. Az első bőrpírt okozó individuális UV dózis ( MED = minimal ertythema dose) 60%-kal csökkent négyhetes, 1 mg/kg testsúly dózisban adott Pycnogenol fogyasztás után. Ez a csökkenés fokozódott (85% az alapértékhez képest) a következő négyhetes időszak végén magasabb (1,7 mg/kg testsúly) Pycnogenol dózis alkalmazása után.

A Pycnogenol ® gátolta a metallogenézist és csökkentete a pigmentáció intenzitását

Klinikai vizsgálatban a Pycnogenol csökkentette a bőr pigmentáció intenzitását. Ilyen barnás foltok (bőrgyógyászatban: chloasma vagy melasma) általában a nők arcán fejlődnek ki, viszonylag magas gyakorisággal a kismamáknál vagy fogamzásgátlót szedő nőknél. A bőr pigmensek túlzott termelődésében fontos szerepet játszik az oxidatív stressz -, a napozás jelentősen hozzájárul a további oxidatív stresszhez. Bőrpigmentáció esetén gyakran alkalmaznak aggreszív fehérítő kémiai anyagokat (peeling) annak ellenére, hogy visszafordíthatatlan bőrkárosodást okoznak.

A Pycnogenol egyhavi fogyasztása szignifikánsan, 37%-kal csökkentette a hiperpigmentált bőrfelület nagyságát, valamint 22%-kal csökkentette a pigmentáció intenzításának átlagértékét mellékhatások nélkül (Ni és mtsai, 2002).

A Pycnogenol ® rendkívül erős antioxidáns

Laboratóriumi, valamint emberben végzett vizsgálatokban a Pycnogenol rendkívül erős antioxidánsnak bizonyult (Chida és mtsai, 1999), amely képes semlegesíteni a szabadgyökök széles spektrumát. Ezenkívül a Pycnogenol védi az E vitamint az oxidálástól, valamint reciklálja az oxidált (elhasználódott) C vitamint a bioaktív formájára (Rohdewald, 2002). Ily módon a Pycnogenol jelentősen hozzájárul a szervezet antioxidáns védelméhez. Három hetes Pycnogenol fogyasztás után az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity: szabadgyök-elnyelő kapacitás) szignifikánsan, 40%-kal nőtt 25 önkéntesben. (Deveraj és mtsai, 2002). Részletesebb információt a Pycnogenol antioxidáns hatásairól a jobb oldali menü „Az antioxidáns erő” c. szekciójábat talál.

Össszefoglalás

A Pycnogenol nagyon hatékony gyógy kozmetikum, amely kilnikai vizsgálatokban kedvező hatások széles spektrumát fejtette ki a bőrre:

 • antioxidáns erő
 • fokozott bőrrugalmasság
 • gyulladáscsökkentő hatás
 • javított mikrocirkulációs keringés a bőrben
 • anti-photoageing és napvédő hatás
 • csökkentett bőrpigmentáció

Referenciák:

 • Belcaro G et al. Venous ulcers: microcirculatory improvement and faster healing with local use of Pycnogenol ® . Angiology 56: 699-705, 2005.
 • Blazsó G et al. Pycnogenol ® accelerates wound healing and reduces scar formation. Phytother Res 18: 579-581, 2004.
 • Chida M et al. In vitro testing of antioxidants and biochemical end-point in bovine retinal tissue. Ophthalmic Res 31: 407-415, 1999.
 • Devaraj S et al. Supplementation with a pine bark extract rich in polyphenols increases plasma antioxidant capacity and alters the plasma lipoprotein profile. Lipids 37: 931-934, 2002.
 • Fitzpatrick et al. Endothelium-dependent vascular effects of Pycnogenol ® . J Cardiovas Pharmacol 32: 509-515, 1998.
 • Grimm T et al. Antioxidant activity and inhibition of matrix-metalloproteinases by metabolites of maritime pine bark extract (Pycnogenol ® ). Free Rad Biol Med 36: 811-822, 2004.
 • Grimm T et al. Inhibition of NF-kB activation and MMP-9 secretion by plasma of human volunteers after ingestion of maritime pine bark extract (Pycnogenol ® ). J Inflamm 3: 1-15, 2006.
 • Marini A et al. Pycnogenol® Effects on Skin Elasticity and Hydration Coincide with Increased Gene Expressions of Collagen Type I and Hyaluronic Acid Synthase in Women. Skin Pharmacol Physiol 25:86-92, 2012.
 • Rohdewald P. A review of the French maritime pine bark extract (Pycnogenol ® ), a herbal medication with a diverse pharmacology. Int J Clin Pharmacol Ther 40(4): 158-168, 2002.
 • Segger D et al. Supplementation with Evelle improves skin smoothness and elasticity in a double-blind, placebo-controlled study with 62 women. J Dermatol Treat 15: 222-226, 2004.
 • Saliou C et al. Solar ultraviolet-induced erythema in human skin and nuclear factor-kappa-B-dependent gene expression in keratinocytes are modulated by a French maritime pine bark extract. Free Rad Biol Med 30: 154-160, 2001.
 • Yasumuro M et al. Inhibition of melanogenesis by pine (Pinus pinaster) bark extract containing procyanidins. 2006.

This free Dreamweaver template created by JustDreamweaver.com