English                       
Fogyasztók               
Orvosok                    

Napjainkban a Pycnogenol az egyik legkutatottabb természetes anyag: 40 éves kutatómunkával , közel 100 klinikai vizsgálattal, közel 250 tudományos közleménnyel rendelkezik.

Referenciák

A Pycnogenol az egyik legismertebb természetes anyag : több mint 700 különböző Pycnogenol-alapú étrendkiegészítő/ kozmetikum/ funkcionális élelmiszer/ ital kapható világszerte

Pycnogenol alapú termékek

A Pycnogenol ® és az izületi problémák

A Pycnogenol késleltette a komplex szénhidrátok felvételét

Az artrózis (arthrosis) olyan különböző eredetű, egymást átfedő ízületi betegségek csoportja, melyek kifejlődése és klinikai kimenetele igen hasonló. Végkimenete az ízületi porc tönkremenetele, de nemcsak a porcot, hanem az ízület minden alkotórészét érinti. Sokak szerint az artrózis számos ízületi betegség végállapota, az ízület elégtelensége, mint ahogy szív- vagy veseelégtelenségbe torkollhat számos szív- vagy vesebetegség.

Az elsődleges (primer) oszteoartrózis az idősödéssel, és az ízületek általános degenerációjával függ össze. 45-50 éves korban kezdődik, legtöbbször a térdet, kezet, csípőt, s a gerincet érinti. A 65 éven felüliek 80 %-ában találunk artrózisra utaló tüneteket.

A másodlagos oszteoartrózis viszont egyéb betegség következménye, ez lehet pl. ismétlődő trauma, az érintett ízületen végzett műtét, vagy valamely veleszületett ízületi deformáció.

Jellegzetes tünetei: ízületi fájdalom, amely terhelésre, vagy ismétlődő mozgatásra romlik; az érintett ízület duzzanata; csikorgó hang, fájdalom, merevség, mozgáskorlátozottság, és mindezekből következően alvászavarok; az érintett ízület környékén az izmok gyengesége a csökkent használat miatt.


A Pycnogenol ® több mechanizmuson keresztül befoljásolja az artitiszt

Amikor artritiszben szenvedő betegek alkalmazzák a Pycnogenolt egyéb problémáik miatt, gyakran csodálkozva tapasztalják izületi fájdalmaik enyhítését. Ez a kedvező hatás egyáltalán nem meglepő, ha figyelembe vesszük az alábbiakat.

Szabadgyök-semlegesítés

Az artritisz (görög: az izület gyulladása) sokoldalú betegség, kialakulásához több tényező járul hozzá, ezek közül, mint sok degeneratív betegség esetén is, fontos szerepet játszanak a szabadgyökök.

Az artritisz jellemző tünetei az érintett ízület duzzanata és az ízületi fájdalom. A gyulladás oka lehet sérülés vagy ingerlés. A sérült szövetek sejtjei között folyadék gyülemlik fel, amely a legtöbb esetben a hajszálerekből való szivárgás eredménye, de termelődhet a szöveteken belül szabadgyök-reakciókon keresztül. Gyulladásos sejtek bevándorolnak a begyulladt szövetekbe, és szabadgyököket termelnek rendkívül magas mennyiségben.

Gyulladásos anyagok termelésének gátlása

A Pycnogenol csökkentette a gyulladást artritiszban

Az oszteoartritisz kezdeti fázisában a kopás felelős a porc funkciójának romlásáért, azonban előrehaladott stádiumaiban jelentős szerepet játszik a gyulladás is. A porc sejtjei (kondrociták) a mechanikai hatásokra gyulladásos anyagok termelésével, (citokinek) válaszolnak. A folyamatot a gyulladás „főkapcsolója”, az NF-kB fehérje (Nuclear Factor-[kappa]B) indítja el, amely irányítja gyakorlatilag az artritiszben romboló szerepet játszó minden gyulladásos molekula aktiválását.

Klinikai vizsgálatokban a Pycnogenol fogyasztása 16%-kal csökkentette az NF-kB aktivációját. Az NF-kB gátlásának köszönhetően a Pycnogenol fogyasztók immunsejtjei kevesebb MMP enzimet termelnek, amely tönkreteszi a porc-kollagént oszteoartritiszben (Grimm és mtsai, 2006). A Pycnogenol alkalmazása gátolta a COX (cikooxigenáz) enzimek aktivitását, melyek nagymértékben felelősek az izületi fájdalmakért (Schaffer és mtsai, 2006).

A Pycnogenol fogyasztók leukocitáinak vizsgálatai további gyulladás-csökkentő hatás mechanizmusokat mutattak ki. A Pycnogenol jelentős mértékben gátolta a COX-2, valamint az 5-LOX és a FLAP enzimek szintézisét. (Canali és mtsai, 2008). Az ötnapos Pycnogenol fogyasztás 78%-kal csökkentette a COX-2 termelődését (a COX-2 génexpresszióját az NF-kB kontrollalja), valamint 75%-ban gátolta az 5-LOX génexpresszióját.

A CRP gyulladásos marker koncentrációjának csökkentése oszteoartritiszban

A Pycnogenol csökkentette a CRP értékét oszteoartritiszban

55 oszteoartritiszben szenvedő betegen végzett vizsgálat eredményei szerint a Pycnogenol jelentős mértékben, 72%-kal csökkentette a CRP (C-reactive protein) koncentrációját, valamint 30%-kal csökkentette a reaktív oxigén fajtákat (Belcaro, 2008).

A hajszálerek falai áteresztő képességének csökkentése

A Pycnogenol több vizsgálatban hatékonyan javította a kiserek károsodását azáltal, hogy szignifikánsan csökkentette a szivárgást a hajszálerekből.

 

Három klinikai vizsgálat Pycnogenollal artritiszben

A Pycnogenol csökkentette a fájdalmat oszteoartritiszban

Három kettős-vak, placebo kontrollos vizsgálatban kimutatták az oszteoartritisz tüneteinek javulását a Pycnogenollal. Mindhárom vizsgálatban a standard WOMAC pontszámrendszert alkalmazták az izületi fájdalom / izületi merevség /izületi funkció értékelésére elsődleges I-es és II-es stádiumú térd artritiszben.

Az első vizsgálatban 37 beteg kapott Pycnogenol vagy placebo-t 3 hónapig a standard szelektív COX-2 gátló gyógyszereik mellé a Tucsoni Egyetemen (Arizona, USA). A háromhavi kezelés után a Pycnogenol csoportban szignifikánsan csökkent a betegek által jelentett izületi fájdalom (-43%), az izületi merevség (-35%), és javult a fizikai funkció (+52%). A placebo csoportban nem keletkeztek szignifikáns különbségek. A Pycnogenol csoportban szignifikánsan kevesebb COX-2-gálót igényeltek a betegek, szignifikánsan kevesebb napig, ellentétben a placebo csoporttal, növelni kellett a fájdalomcsillapító dózisát a háromhavi vizsgálat alatt (Farid és mtsai, 2007).

A második vizsgálatot Európában végezték 100 betegen. Eredményei megerősítették az első vizsgálat megállapításait – a háromhavi Pycnogenol fogyasztás fokozatosan csökkentette a fájdalmat, szignifikáns különbséget már az első hónap után jelentettek. A terápia abbahagyása után két hétig utánkövették a betegeket- nem jeletkeztek visszatérő fájdalom vagy tünetek. A placebo-csoporttól eltérően, a Pycnogenol csoport szignifikánsan kevesebb fájdalomcsökkentő gyógyszert igényeltek. (Cisar és mtsai, 2008).

A harmadik vizsgálatot Olaszországban végezték 156 beteg részvételével. A háromhavi Pycnogenol fogyasztás szignifikánsan csökkentette az izületi fájdalom, az izületi merevség, és javította a fizikális funkció, a a társadalmi funkció, valamint a futószalagon mért mozgékonyság pontszámértékét . A fájdalomcsillapító gyógyszerigény 58%-kal csökkent a Pycnogenol csoportban és csak 1%-kal csökkent a kontroll-csoportban. A alacsonyabb fájdalomcsillapító (nem steroid gyulladásgátló = NSAID) gyógyszerigény következtében a Pycnogenol csoportban szignifikánsan csökkentek a gyomor-bél mellékhatások.

A Pycnogenol az artritiszre gyakorolt hatásával foglalkozó három klinikai vizsgálat összefoglalója

Vizsgálat Betegszám Az artritisz tüneteinek ehynítése háromhavi Pycnogenol fogyasztás után a placeból összehasonlítva
   
Izületi fájdalom
Izületi merevség
Fizikális funkció
Farid és mtsai
37
-43%
-35%
+52%
Cisar és mtsai
100
-40%
-35%
+22%*
Belcaro és mtsai
156
55%
-53%
+56%

* kéhatvi fogyasztás után

 

Összefoglalás

A klinikai vizsgálatok eredményei alapján a Pycnogenol az alábbi szignifikáns kedvező hatásokat gyakorolt az artritiszben szenvedő betegeknél:

 • az izületi fájdalom természetes, igen hatékony csökkentése,
 • az izületi fájdalomra igényelt gyógyszerek dózisának csökkentése,
 • az izületi merevség javítása,
 • az izület fizikális funkciójának visszaállítása,
 • a mobilitás (mozgékonyság) javítása.

Referenciák:

 • Belcaro G et al. Treatment of osteoarthritis with PycnogenolO. The SVOS (San Valentino osteo-arthrosis study). Evaluation of signs, symptoms, physical performance and vascular aspects. Phytother Res 22: 518-523, 2008.

 • Belcaro G et al. Variations in C-reactive protein, plasma free radicals and fibrinogen values in patients with osteoarthritis treated with Pycnogenoll. Redox Report, 2008.

 • Canali R et al. The anti-inflammatory pharmacology of Pycnogenol® in humans involves COX-2 and 5-LOX mRNA expression in leukocytes. International Immunopharmacology 9: 1145–1149, 2009.

 • Cisar P et al. Effect of pine bark extract (PycnogenolO) on symptoms of knee osteoarthritis. Phytother Res 22, 1087–1092, 2008.

 • Farid R et al. PycnogenolO supplementation reduces pain and stiffness and improves physical function in adults with knee osteoarthritis. Nutr Res 27: 692-697, 2007.

 • Grimm T et al. Inhibition of NF-kB activation and MMP-9 secretion by plasma of human volunteers after ingestion of maritime pine bark extract (PycnogenolO). J Inflamm 3: 1-15, 2006.

 • SchiferA et al. Inhibition of COX-1 and COX-2 activity by plasma of human volunteers after ingestion of French maritime pine bark extract (Pycnogenol). Biomed & Pharmacother 60: 5-9, 2006.


This free Dreamweaver template created by JustDreamweaver.com