English
Fogyasztók
Egészségügyí szakemberek

Napjainkban a Pycnogenol az egyik legkutatottabb természetes anyag: több mint 190 tudományos közlemény vizsgálta az utóbbi 35 évben, több mint 170 hivatkozással rendelkezik a Medline orvostudományi adatbázisban.

Referenciák

A Pycnogenol az egyik legismertebb természetes anyag: több mint 500 különböző Pycnogenol-alapú étrendkiegészítő/ kozmetikum/ funkcionális élelmiszer/ ital kapható világszerte

Pycnogenol alapú termékek

“A Pycnogenol sokoldalú előnyeivel, biztonságos alkalmazásával, valamint kutatási programjaival új viszonyítási alapot állított be minden élelmiszer és étrendkiegészítő termék elé, ezzel nagy valószínűséggel vitathatatlan szakmai standarddá válik a közeljövőben.”
Frost & Sullivan, 2008

A Pycnogenol javította a szellemi teljesítményt magas oxidatív stresszel rendelkező, egészséges idős (55-70 éves) emberekben

A COFU3 (Cognitive Functions3) 12 hónapos olasz utánkövetéses vizsgálatban értékelték a napi 2 x 50 mg Pycnogenol hatékonyságát a figyelemre, valamint a szellemi funkcióra és teljesítményre magas oxidatív stressz hatására kitett,egészséges, 55-70 éves (a "baby boom" generációhoz tartozó) emberekben

A kognitív (szellemi) funkciókban bekövetkezett változásokat az IQ-Code (Informant Questionnaire on Cognitive Decline in the Elderly = A szellemi funkció romlását értékelő kérdőív időseknél), a rövid Blessed tesztek (más néven  Orientation-Memory-Concentration Test = Tájékozódás-memória-koncentrációs teszt), valamint rutín napi feladatok segítségével mutatták ki és értékelték.

A vizsgálat összes 77 résztvevője elétmód-programot vállalt, mely az alábbiakból állt:  legalább 8 óra alvás (lefekvés legkésőbb 10:30-kor), rendszeres étkezések (csökkentett koffein, só, és cukor tartalommal, mérsékelt alkohol bevitellel), legalább 20 perc mozgás naponta. 38 ember csak az életmód programott teljesített (kontroll-csoport), 39 ember ezen felül napi 100 mg Pycnogenolt is kapott (PYC-csoport).

A 12 havi vizsgálat végén a Pycnogenol-csoportban 28% -kal csökkent az oxidatív stressz (a kontroll csoportban nem figyeltek meg jelentős változást). Ez a változás (a Pycnogenol gyulladásgátló és antiödémás hatásával együtt) feltehetően hozzájárult az alábbi vizsgálati eredményekhez:
  • 72% -kal javult a  napi döntéshozatal (a kontroll csoportban 5%-kal csökkent),
  • 41,2% -kal javult a figyelem (a kontroll csoportban 1,9% -kal javult),
  • 37,3% -kal javult  a memória, (a kontroll csoportban a 9,8% -kal csökkent),
  • 57% -kal javult a kommunikációs képesség (a kontroll csoportban a 5% -kal csökkent),
  • 32% -kal javult a a pénzügyek kezelésének képessége (a kontroll csoportban a 12% -kal csökkent).

Az fenti eredmények megerősítik egy 2014-es vizsgálat megállapításait, melyben a Pycnogenol fokozta a szellemi képességeket 35-55 éves, fokozott oxidatív stressz-szel rendelkező, egészséges, szellemi munkával foglalkozó emberekben. 3

Részletesebben...

A standard terápiához hozzáadott Pycnogenol javította a Meniere-betegség tüneteit és a fülzúgást

A napi 150 mg Pycnogenolt is szedő Meniere-kórban szenvedő betegek 87%-a tünetmentessé vált hat hónap után

Az olasz  Chieti-Pescara Egyetemen végzett hat hónapos vizsgálatban a standard (legjobb) terápia, valamint a hozzáadott Pycnogenol hatását értékelték 107 betegben  (35 - 55 évesek), akik Meniere-betegségben és a tüneteiben (pl. fülzúgásban) szenvedtek. Minden beteget a rendelkezésre álló legjobb terápiával kezeltek (kontroll csoport). Az egyik csoportban (57 beteg) a legjobb terápián kívül napi 3x50 mg Pycnogenol is kaptak a betegek. 

A vizsgálat az alábbi tüneteket értékelte: spontán szédülés, helyzeti szédülés, ingadozó hallásvesztés, tinnitus (fülzúgás), teltségérzés/ nyomás az érintett fülben, bizo nytalan járás, a fentiekhez kapcsolódó klinikai problémák, változások a mindennapi életben (beleértve a munkát, a társadalmi és a magánéletet), valamint a hallásveszteséget igazoló halllás teszt.

Minden vizsgált paraméternél jelentős javulást értek el 3 és 6 hónap után a Pycnogenol csoportban (p <0,05). Három havi terápia után a betegek 45,4%-a, ill. 23,07%-a volt tünetmentes a Pycnogenol, ill. a kontroll csoportban. Hat hónap után a fenti arány 87.3% (Pycnogenol), ill. 34,6% (kontroll) volt.

A hathavi kezelés után a kontroll csoporttal összehasonlítva a Pycnogenol csoportban:
• Jelentősen javult a belső fül véráramlása, és csökkent a nyomás (p <0,05))
• Jelentősen javult a betegek által jelentett fülzúgás (p <0,05 három és hat hónap után)
• Csökkent a belső fül betegségek miatt  kimaradt munkanapok száma (1, ill. 2,8 nap, p <0,05) (p <0,05). 2

"A Pycnogenol hatékony és biztonságos megoldást jelent a mikrokeringés javításában, ezzel egy új, természetes lehetőséget kínál a Meniere-betegség tüneteinek (beleértve a fülzúgást) csökkentésében," mondta Dr. Gianni Belcaro, a kutatócsoport vezetője. "Mivel a Pycnogenol bizonyított gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással is rendelkezik, segíthet megelőzni a fülzúgás kialakulását."

Ez a vizsgálat  megerősíti a korábbi kutatások megállapításait a tinnitus és a belső fül betegségek területén, beleértve egy 2010-ben közzétett tanulmányt, amely kimutatta, hogy  a  Pycnogenol hatékonyan enyhíti a fülzúgás tüneteit  a belső fül véráramlásának javításán keresztül.

Részletesebben...

A standard terápiához hozzáadott Pycnogenol jenyhítette a tüneteket, javította az életminőséget és csökkentette a gyószerigényt, a kezelés időtartamát és költségét mérsékelt-súlyos plakkos pszoriázisban szenvedő felnőtt betegekben

Egy olasz vizsgálatban a Pycnogenol hatását értékelték a pikkelysömör (psoriasis, pszoriázis) kezelésére és a gyógyszerigény csökkentésére.  96 mérsékelt-súlyos plakkos pszoriásisban szenvedő, 30-45 éves beteget vontak be egy 12 hetes megfigyeléses vizsgálatba, amelyben változatlanul hagyták a standard (szokásos) kezelést. A pikkelysömör súlyosságát kifejező paraméter , a Pszoriázis Terület és Súlyossági Index (Psoriasis Area and Severity Index, (PASI, tartomány 0-72 pont) kiinduló pontszámértéke 21-24 volt (min. 10 pont).  A betegek a psoriázis 2. és 3. súlyossági fokozatában szenvedtek (a  betegség az adott testrész bőrfelületének 10-29%-át, ill. 30-49%-át érinti). A vizsgálók mérték az oxidatív stresszt (szabadgyök-koncentráció a vérben). A betegek életminőségi kérdőívet töltöttek ki, annak alapján megállapították a Bőrgyógyászati ​​Életminőség Indexet (Dermatology Life Quality Index , DLQI ). A Pycnogenol  napi dózisa 150 mg volt (3X50 mg) .

A két csoport (a legjobb, standard kezelés = STA, 49 beteg,  ill. standard kezelés + Pycnogenol = PYC, 47 beteg) kiinduló paraméterei hasonlóak voltak. A kezelés abbahagyása (14, ill. 9 beteg) logisztikai problémák miatt történt. A PASI index egyes elemeit értékelték: mindkét csoportban csökkent az érintett bőrterület %-a, a csökkentés erőteljesebb volt a PYC-csoportban a test minden területén. 

A PYC-csoportban  nagyobb mértékben  javult  a súlyossági pontszámérték (bőrpír, beszűrődés, hámlás ) és nőtt a bőr víztartalma. Az összes betegben javult a bőr nedvtartalma, a javulás mértéke nagyobb volt a PYC-csoportban. 

Egy módosított ( 12 tételből álló) Bőrgyógyászati ​​Életminőség Index segítségével a betegek azt értékelték, milyen hatást gyakorolt a pikkelysömör a mindennapi életükre az előző héten. A PYC-csoportban szignifikánsan jobb eredmények születtek minden egyes paraméterer esetén  (P <0,05) a STA-csoporthoz képest.   Hat paraméternél (a 12-ből) a legjobb szokásos kezelés (STA) önmagában nem javította  az életminőséget, és  je lentősen rosszabb volt, mint a Pycnogenollal kiegészített kezelés.

A STA-csoporttal összehasonlítva,  a PYC-csoportban javult az életminőség összes paramétere,  a kezelési idő 32%-kal rövidebb volt, a költségek átlagosan 36%-kal csökkentek, a gyógyszerigény is szignifikánsan csökkent, beleértve a szteroidok  (szisztémás vagy helyi) igényét (a betegek 31%-ában  a PYC-csoportban vs. 68%-ában a STA-csoportban). A kortikoszteroid terápia időigénye 28,2 nap volt a STA-csoportban vs. 6,6 nap a PYC-csoportban (P <0,05). a Pycnogenol sok betegben természetes, növényi kortikoszteroidként hat.

Az oxidatív stressz ( az aktív, krónikus gyulladás lehetséges markere a pszoriázisban) szignifikánsan csökkent a PYC-csoportban a 12.hét végén, és nem változott a STA-csoportban.

 Az eredmények alátámasztják a Pycnogenol hatékonyságát a pszoriásis leggyakoribb klinikai vonatkozásainak javításában, valamint az oxidatív stressz csökkentésében.

A Pycnogenol csökkentette a megfázá sos tünetek előfordulását és inzenzítását

A Pycnogenol felgyorsította a gyógyulást Az Otorinolaringologia 2013. szeptemberi számában publikált olasz klinikai vizsgálat eredményei alapján a Pycnogenol (egyedül vagy a C-vitaminnal és/vagy cinkkel kombinálva) csökkentette a megfázások időtartamát és intenzítását, vamalint a nem vényköteles gyógyszerek szükségletét.

A Chieti-Pescara Egyetem (Pescara, Olaszország) kutatói két részből álló tanulmányban  a Pycnogenol, ill. különböző Pycnogenol-alapú kombinációk a megfázásra gyakorolt  hatását vizsgálták.

A megfázás éves költsége az USA-ban kb. 20 milliárd dollár, beleértve a kieső 189 millió iskolai és 200 millió munkanapot. A kieső napok 40%-a a megfázáshoz kapcsolodik. A megfázás az oka 75-100 millió orvosi vizitnek az USA-ban, beclések szerint minden harmadik alkalommal az orvos antibiotikumot ír fel, amely a legtöbbbször nem hatékony a (vírusos) megfázás ellen.

Fokozott rizikótényezők a megfázás szempontjából: megegnagyobodott mandula, nazális elváltozások (pl. septum eltérések és anatómiai rendellenességek), arcüreggyulladás (simusitis), időskori krónikus bronchitis,  légzési problémák, szívbetegség, vagy anyagcsere zavarok,az erős dohányosok, és a mozgáskorlátozottak.

Az olasz tanulmány nyilt vizsgálat volt kis létszámú önkéntesekben, ill. betegekben. Megállapításait szükséges a jövőben nagyobb létszámú, kettős vak vizsgálatokkal megerősíteni.

Részletesebben...

A Pycnogenol fokozta a szabaidő-sportolók fittségét, valamint javította és a versenyszerű sportolók eredményeit és felépülését

A Pycnogenol felgyorsította a gyógyulástEgy új vizsgálat eredményei alapján a Pycnogenol fokozta a teljesítményt az állóképességet, miközben csökkentette az izomgörcsöt és az izomfájdalmat szabadidő- és versenyszerű sportolók körében (Journal of Sports Medicine and Physical Fitness 2013 Dec; 53(6): 644-654).

A két részből álló tanulmány, melyet a  végzett a Chieti-Pescara Egyetem (Pescara, Olaszország) kutatócsapata végzett el, a Pycnogenol hatékonyságát értékelte szabadidő-sportolókban és triatlonosokban (versenszerű/aktív sportolókban) a teljesítmény fokozásában, a felépülés javításában és  az oxidatív stressz csökkentésében. A vizsgálat első része a fittséget értékelte szabadidő-sportolókban nyolchetes felkészülési és edzőprogram keretein belül a Katonai Fizikai Fittségi Teszt (Army Physical Fitness Test, APFT) segítségével. A vizsgálat második része a Pycnogenol hatását tanulmányozta versenyekre készülő triatlonosokban (versenszerű/aktív sportolókban).

A vizsgálat első részében 147  férfi és női szabadidő sportoló vett részt (32-36 évesek), közülük 74 ember kapott napi 2x50 mg Pycnogenolt, a többiek (n=73) a kontroll csoporton alkották.   A Pycnogenol csoportban szignifikáns (jelentős) mértékben javult a  Katonai Fizikai Fittségi Teszt (Army Physical Fitness Test, APFT) összes komponense: (a két mérföldes futás időeredménye, a két perces fekvőtámaszok és felülések száma), és csökkent az oxidatív stressz és az edzés okozta izomfájdalom mind a kiinuduló értékhez, mind a kontroll csoporthoz képest.

A vizsgálat második részében a Pycnogenol hatását vizsgálták 54 férfi triatlonosban, közülük 32 sportoló kapott napi 3x50 mg Pycnogenolt 4 hétig (az edzőprogram keretein belül), a többi 22 sportoló képezte a kontrolll csoportot. Az edzéseknek köszönhetően javult az úszás, a kerékpározás és a futás időeredménye, a Pycnogenol csoportban szignifikánsan jobb volt a javulás. Az összesített időeredmény 89 per 44 mp volt a Pycnogenol csoportban (10.8 perces javulás a kiinduló értékhez képest) és 96 perc 05 mp a kontroll csoportban. (4.6 perces javulás a kiinduló értékhez képest) . A  Pycnogenol csoportban szignifikánsan csökkent az izömgörcs és a futás alatti, ill. utáni fájdalom - ezek a paraméterek nem változtak a kontroll csoportban. A triatlon vége után egy órával a Pycnogenol -csoportban szignifikáns mértékben, 26,7%-kal csökkent a szabadgyök koncentrációjá a vérben (plasma free radicals, PFR) - a kontrol-csoportban ez az érték nőtt. A PFR értékben bekövetkezett változások az anyagcsere gyorsabb helyreállítását jelentették a Pycnogenol csoportban.

"A tanulmány bebizonyította, hogy a Pycnogenol, egy természetes anyag napi fogyasztása segít csökkenteni az edzés utáni izomfájdalmat, fokozni a fizikai teljesítményt, és lerövidíteni a regenerációt (felépülést) a következő edzésig", mondta Dr. Gianni Belcaro, a kutatócsoport vezetője. "A megfelelő edzés és táplálkozás mellett a Pycnogenol segíthet a fizikai állóképesség szignifikáns (jelentős mértékű) növelésében, valamint az oxidatív stressz és az izomfájdalom csökkentésében amatör sportolóknál és triatlonosoknál egyaránt".

Ez az új vizsgálat új bizonyítékokat szolgál a Pycnogenol kedvező hatásáról a sportmedicinában, valamin megerősíti a Pycnogenolal klinikai vizsgálatokban elért eredményeket eredményeket az érfalak erősítésében,  az izomfájdalom enyhítésében, és az állóképesség fokozásában.

Részletesebben...

Referenciák

  • Belcaro G és mtsai. The COFU3 study. Improvement in cognitive function, attention, mental performance with Pycnogenol® in healthy subjects (55-70) with high oxidative stress. Journal of Neurosurgical Sciences,2015 ; 59 (4): 437-446
  • Belcaro G és mtsai.  Improvement in signs and symptoms in psoriasis patients with Pycnogenol® supplementation. Panminerva Med 2014 Mar; 56 (1): 41-8.
  • Belcaro G és mtsai.  The common cold winter study: effects of Pycnogen ol on signs, symptoms, complications and costs.  Otorinolaringol. 2013 63(3):151-61.
  • Vinciguerra  G. és mtsai. Evaluation of the effects of supplementation with Pycnogenol® on fitness in normal subjects with the Army Physical Fitness Test and in performances of athletes in the 100-minute triathlon. J Sports Med Phys Fitness 2013; 53: 644-54