English
Fogyasztók
Egészségügyí szakemberek

Napjainkban a Pycnogenol az egyik legkutatottabb természetes anyag: több mint 190 tudományos közlemény vizsgálta az utóbbi 35 évben, több mint 170 hivatkozással rendelkezik a Medline orvostudományi adatbázisban.

Referenciák

A Pycnogenol az egyik legismertebb természetes anyag: több mint 500 különböző Pycnogenol-alapú étrendkiegészítő/ kozmetikum/ funkcionális élelmiszer/ ital kapható világszerte

Pycnogenol alapú termékek

Hogyan hat a Pycnogenol?

Szabadgyök-semlegesítés, érfalerősítés, nitrogénoxid-egyensúly

Bizonyított hatás

A kivonat klinikai vizsgálatokban kimutatott főbb biokémiai hatásai :

 • erős antioxidáns,
 • kettős védelmet biztosított a szabad gyökök ellen: semlegesítette a vérkeringésben, valamint stimulálta az antioxidáns enzimek termelését a sejteken belül, így megerősítette a sejtek saját első védelmi vonalát,
 • újrahasznosította az oxidált C-vitamint bioaktív formájára, megvédte az E-vitamint az oxidációtól. Ezért nevezik "a természet szuper antioxidánsának”. (1-4)
 • megkötötte a kollagént és az elasztint , védi az enzimes lebontástól, ezzel fokozva a bőr rugalmasságát, (5)
 • megerősítette az érfalakat a szivárgások ellen. (5)
 • elősegítette a nitrogénoxid (NO) termelést, mely az erek kitágításában és a vérrögképződés gátlásában játszik fontos szerepet, (6)
 • csökkentette a gyulladást, (7,8),
 • erősítette az immunrendszert (7)
 • javította a nagy- és a kiserek funkcióját, (5,6)
 • gátolta a vérrögképződést. (6)

Hogyan rakódik le a koleszterin ?

A koleszterin nem oldódik a (vizes) vérben, ezért részecskék szállítják, amelyeket lipoproteineknek nevezünk. A lipoproteineknek két fontos fajtája az LDL (Low Density Lipoprotein = alacsony sűrűségű lipoprotein) és a HDL (High Density Lipoprotein = nagy sűrűségű lipoprotein). Azt a koleszterint, amelyet az LDL szállít a sejtekhez, gyakran „rossz” koleszterinnek nevezik. Azt a koleszterint pedig, amelyet a HDL elszállít a sejtekből szállít, gyakran nevezik „jónak”. Úgy tűnik, hogy a koleszterin csak akkor rakódik le, ha az LDL oxidáció következtében megsérül. Az oxidálódott LDL beszivárog az érfalba és elindítja a plakk-képződést.

Hogyan védenek az antioxidánsok a koleszterin lerakódása ellen?

Az LDL, csak akkor oxidálódik, ha nincs elegendő antioxidáns, amely kivédené ezt. Az oxidálódott LDL annak a jele, hogy nagyon alacsony az antioxidánsok mennyisége a szervezetben, hiszen az LDL egyfajta közvetítő eszköz, amely a zsírban oldódó antioxidánsokat szállítja a testünk minden pontjára. A fő LDL-védő antioxidáns az E-vitamin, bár más antioxidánsok is segítenek azzal, hogy újrahasznosítják az E-vitamint. Más antioxidánsok is sok szabad gyököt elpusztíthatnak, mielőtt még azok elérnék a LDL-t, és károsodást okoznak benne. Annak esélye, hogy az LDL oxidálódjon, és ennél fogva a koleszterin lerakódjon, két dologtól függ: az LDL mennyiségétől és az antioxidánsok, ill. szabad gyökök közti egyensúlytól. Mindkettő fontos, de a kettő közül mégis az antioxidánsok és a szabad gyökök között fennálló egyensúly fontosabb.

Hogyan véd a Pycnogenol a szívbetegség kialakulásának egyéb tényezőivel szemben?

A koleszterin-lerakódások, valamimnt a vérsejtek „sikamlósságának” csökkentése nagyban hozzájárulnak vérrögök kialakulásához. A Pycnogenol a ntrogén-oxid termelésének szabályozásával meg tudja akadályozni, hogy a vérlemezkék összetapadjanak, ami kritikus tényező a vércsomók képződésében. A Pycnogenol különösen hatásosnak bizonyult a vérlemezkék dohányzás okozta összecsomósodásának (a tapadás) megakadályozásában. A Pycnogenol enyhe vérnyomáscsökkentő és lipidszintcsökkentő hatással is rendelkezik.

Hogyan védi a Pycnogenol az érfalakat?

Az egyik leggyakoribb tényező a szívbetegségek kialakulásában az érfal (a belhám) és a szív falának sérülése. A károsodás kedvez a vérrögképződésnek, és lehetővé teszi koleszterin szállítóinak, hogy behatoljanak az artériák falába. Amerikai kutatók kimutatták, hogy a Pycnogenol csökkenti a szabad gyökök által a belhámban okozott károsodást. Azt is észrevették, hogy a Pycnogenol regeneráló hatása révén fokozza az antioxidánsok termelődését a sejtekben. Megint más tanulmányok azt mutatták be, hogy a C- és az E-vitamin ugyancsak védelmezi az artériák falát.

Hogyan segít a Pycnogenol az erek elernyedésében ?

Az értágítás egyik mechanizmusa a nitrogén-oxid termelődésének optimalizálása a véredényekben. Valamennyi nitrogén-oxidra mindig szükségünk van, de túl nagy mennyiségben megölheti a sejteket.

A Pycnogenol segít optimális szinten tartani testünkben a nitrogén-oxidot. Stressz hatására fokozza annak az enzimnek a termelődését, amely ezt a vegyületet állítja elő (NOS = nitrogén-oxid szintáz), de ha már túl sok van belőle, csökkenti az enzim termelését. (6,9)

Referenciák

 1. Passwater R.A.: User’s Guide to Pycnogenol: Nature’s Most Versatile Supplement, Basic Health Publications, 2005.
 2. Devaraj S. és mtsai. Lipids Vol. 37, No. 10 / October, 2002
 3. Wei Z. és mtsai. Redox Rep 3 (4): 219-224, 1997.
 4. Cossins E. és mtsai. Biochem Mol Biol Int 45: 583-598, 1998.
 5. Grimm T. és mtsai. Free Rad Biol Med 36: 811-822, 2004.
 6. Fitzpatrick D.F. és mtsai. J Cardiovasc Pharmacol 32: 509-515, 1998.
 7. Belcaro G és mtsai. Phytotherapy Res 22: 518-523, 2006.
 8. Lau BHS és mtsai. J Asthma 41: 825-832, 2004.
 9. Watson R.R.. Evid Based Integrative Med 1 (1): 27-32, 2003

This free Dreamweaver template created by JustDreamweaver.com