English                       
Fogyasztók               
Orvosok                    

Napjainkban a Pycnogenol az egyik legkutatottabb természetes anyag: 40 éves kutatómunkával , közel 100 klinikai vizsgálattal, közel 250 tudományos közleménnyel rendelkezik.

Referenciák

A Pycnogenol az egyik legismertebb természetes anyag : több mint 700 különböző Pycnogenol-alapú étrendkiegészítő/ kozmetikum/ funkcionális élelmiszer/ ital kapható világszerte

Pycnogenol alapú termékek

Visszér problémák és a Pycnogenol

Varikózus véna Testünkben a vér az artériákban és a vénákban kering. Az artériák szállítják az oxigénnel teli friss vért a test különböző részeibe, míg a vénák (visszerek) szállítják az elhasznált és bomlástermékekkel teli vért vissza a szívbe.

Az egészséges vénáknak rugalmas a faluk, a lábszárizomzat pumpáló hatása és a vénákban mindenhol megtalálható billentyűk segítségével tudnak megbirkózni e feladattal

Különféle tényezők hatására azonban idővel kitágulnak a vénák, a billentyűk már nem zárnak tökéletesen, és a pangó vér sejtes elemei, valamint a plazma elkezd az erek falán át a környező szövetekbe szivárogni. Ekkor alakul ki a nehéz, duzzadt láb érzése. A láb szövet közötti állományában felhalmozódnak a bomlástermékek, a bőr vérellátása romlik, és előbb-utóbb egy kisebb sérülés is elég lehet ahhoz, hogy kialakuljon a nehezen gyógyuló, fájdalmas lábszárfekély.

A varikózus vénafal struktúrájában különbözik a normális vénafal felépítésétől. Felépítésében csökkent a kollagén tartalom, amely a szövet védelmét biztosítja a mechanikai behatásokkal szemben. A csökkent kollagén tartalom összefügg a fokozott lebontó enzim aktivitással és a szabadgyök reakciókkal. Bizonyos flavonoid készítmények képesek korrigálni ezt a zavart.

 

Részletesebben ...

A Pycnogenol farmakológiai hatásai

A szép lábakért A Pycnogenol csökkenti a hajszálérfalak átjárhatóságát

Különböző állati modellekben kimutatták, hogy a Flavogard hatóanyaga, a Pycnogenol csökkenti a hajszálérfalak átjárhatóságát. Törékeny hajszálerekkel született hipertóniás patkányoknál a Pycnogenol megerősítette az érfalakat. A kapilláris rezisztenciát a bőrben mikrovérzést produkáló szívóerő nagyságával mérték. a Pycnogenol fogyasztás után szignifikánsan nagyobb vákuumra volt szükség a mikrovérzések megjelenéséhez (Gábor M. és mtsai, 1993).

A Pycnogenol nagyobb oligomer procianidin komponensei különösen hatékonynak bizonyultak rágcsálókon végzett fül-, illetve mancsvizenyő kialakulását tanulmányozó vizsgálatokban (Blazsó G. és mtsai, 1997). Ezek az eredmények alátámasztják azt az elméletet, hogy a nagy procianidin molekulák kötődnek a károsodott hajszálérfalak fehérjéihez, így csökkentik az érfal átjárhatóságát. Ez a hatás alátámasztja a Pycnogenol széles körű alkalmazását keringési rendellenességeknél, zavaroknál. (Rohdewald, 2002).

A Pycnogenol gátolja a gyulladásos mediátorok aktivitását

Részletesebben ...

A Pycnogenol csökkenti a vérlemezke-összetapadást

Részletesebben ...

 

Klinikai vizsgálatok a Pycnogenollal visszérbetegségben

A Pycnogenol hatékonyságát vénás elégtelenségben 8 kettős-vak vizsgálatban mutatták ki kb. 600 betegnél placebóval, vagy referencia (a leggyakrabban alkalmazott) készítménnyel összehasonlítva.

A négynapos fogyasztás csökkentette a lábduzzanatot

Lábduzzanat-csökkenttés Kettős-vak, placebo kontroll vizsgálatban a Pycnogenol a hajszálerekre gyakorolt hatását vizsgálták 27 betegnél, akiket napi 180 mg Pycnogenollal vagy placebóval kezeltek 4 napig. A lábvolumen növelését mérték vízkiszorításos módszerrel fekvő, ill. ülő (2 óra) helyzetben. Az utóbbinál a gravitációs erő miatt folyadék szivárog át a hajszálérfalon a közeli lábszövetekbe. A négynapos Pycnogenol kezelés szignifikáns mértékben csökkentette a lábvolumen-növekedést ülő helyzetben. A placebo csoportban nem figyeltek meg ilyen hatást ( Schmidtke & Schoop, 1984).

 

A kéthavi fogyasztás csökkentette a vénás elégtelenség szubjektív tüneteit

Tünetenyhítés Egy másik kettős-vak, placebo kontroll vizsgálatban a vénás elégtelenség szubjektív tüneteit (nehéz láb, duzzanat, fájdalom) vizsgálták kérdőív segítségével 40 betegnél, akik napi 3 X 100 mg Pycnogenolt vagy placebo-t szedtek két hónapig. A tüneti pontszámértékeket a vizsgálat kezdetén, valamint az első és a második hónap végén állapították meg. Már az első hónap végén a betegek jelentős része tünetmentes lett a Pycnogenol csoportban. Kéthavi kezelés után a betegek többsége fájdalom- és duzzanatmentes lett kitűnő mellékhatás profil mellett. A placebo-kezelés gyakorlatilag nem befolyásolta a tüneteket. (Arcangelli, 2000)

Már az első hónap végén a betegek jelentős része tünetmentes lett a Pycnogenol-csoportban. Kéthavi kezelés után a betegek többsége fájdalom- és duzzanatmentes lett kitűnő mellékhatásprofil mellett. A placebo-kezelés gyakorlatilag nem befolyásolta a tüneteket. ( Arcangelli, 2000)

A négyhetes fogyasztás hatékonyabban enyhítette a tüneteket, mint a vadgesztenye-kivonat

Hatékonyabb tünetenyhítés A Pycnogenol hatékonyságát a krónikus vénás elégtelenségben egy gyakran alkalmazott vény nélküli gyógyszerével, a vadgesztenye-kivonatéval (Venostasin) hasonlították össze kettős-vak, placebo kontroll vizsgálatban 40 betegben. A lábduzzanatra gyakorolt hatást egy objektív paraméter, a láb körfogat mérésével állapították meg két-, ill. négyhetes kezelés után. Mindkét készítmény esetén magas dózist alkalmaztak (360 mg Pycnogenol, ill. 600 mg vadgesztenye-kivonatot naponta) négy hétig. A Pycnogenol csoportban szignifikáns különbséget mértek a 2. hét végén a kiinduló értékkel szemben, valamint a 4. hét végén a 2. hét végén mért eredménnyel szemben. A Venostasin kis, nem szignifikáns mértékben javította a duzzanatokat. Az objektív mérések mellett kérdőív segítségével megállapították a szubjektív tünetek (fájdalom, izomgörcs, éjjeli duzzanatok, nehéz láb, bőrpír) pontszámértékét. A négyhetes Pycnogenol fogyasztás szignifikánsan javította az összes tünetet a kiinduló értékekkel szemben, valamint a fájdalom, görcs, éjjeli duzzanatok tüneteteket a vadgesztenye-kivonattal szemben. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Pycnogenol hatékonyabb a vadgesztenye-kivonatnál a krónikus vénás elégtelenség tünetei enyhítésében. (Koch és mtsai, 2001)

A nyolchetes Pycnogenol-fogyasztás hatékonyabbnak bizonyult, mint a standard gyógszerként alkalmazott dioszmin-heszperidin kombináció

PYC= Pycnogenol, D+H = dioszmin+heszperidin, RF= resting flux= nyugalmi bőrvéráramlás,RAS= rate of ankle swelling=bokaduzzanat mértéke, ASLS= analogue scale line score=tüneti pontszámérték, PO2 = oxigén koncentráció, pCO2=széndioxid koncentráció

 

Terápiás paraméterek változása (Pycnogenol 150, ill. 300 mg a dioszmin-heszperidin kombinációhoz képest )

  Különbség (%) Különbség (%)
Paraméter 150 mg Pycnogenol 300 mg Pycnogenol
Nyugalmi bőrvéráramlás
-21,5
-22
Bukaduzzadási ráta (kapiláris filtráció)
-16,7
-18
Tüneti pontszámérték
-23,7
Vizenyő
-32
-50
pO2 (oxigén koncentráció)
+13
+10
pCO2(széndioxid koncentráció)
-12
-13

Olasz kutatók (L’Aquila Egyetem) a nyolc héten át szedett, napi 150 mg vagy 300 mg Pycnogenol, illetve a napi 1000 mg diozmin-heszperidin (Detralex) a vénás elégtelenség tüneteire gyakorolt hatását hasonlították össze 86 súlyos krónikus vénás elégtelenségben, vénás hipertóniában, és boka duzzanatban szenvedő betegen. A bokaduzzanat mérésén kívül a betegek pontszámérték segítségével állapították meg a tünetek (vizenyő, fájdalom, nyugtalan láb, bőrelváltozások/bőrpír) súlyosságát.

Már négy hét után szignifikáns javulást alapítottak meg a Pycnogenol csoport tagjainak többségénél, valamint mindössze 6 diozmin-heszperidint szedő betegnél.

Nyolchetes kezelés után a bokaduzzanatok 35%-kal csökkentek a Pycnogenol csoportokban és 19%-kal a diozmin-heszperidin csoportban. A tünet összpont érték (fájdalom, nyugtalan láb, fáradt láb, bőrelváltozások) 64%-kal csökkent a Pycnogenol csoportoknál – a diozmin-heszperidin csoportban mért százalékos csökkentés ennek a fele volt (- 32%).

Ezenkívül, a Pycnogenol szignifikáns mértékben növelte a lábbőr oxigén-koncentrációját, és csökkentette a széndioxid koncentrációját, így javította a láb véráramlását. A diozmin-heszperidin nem befolyásolta jelentős mértékben a szöveti oxigenizációt, nem javította a vérkeringést a lábban.

A magasabb Pycnogenol dózis (300 mg) nem hozott szignifikánsabban jobb hatást, mint az alacsonyabb dózis (150 mg), kivéve a tünet összpontszám értéket.

A vizsgálati eredmények alapján a Pycnogenol hatékonysága a krónikus vénás elégtelenségben a vizsgált paraméterek tekintetében szignifikánsan jobb volt a standard terápiaként alkalmazott gyógyszerével összehasonlítva. (Cesarone és mtsai, 2006)

A Pycnogenol megelőzte a poszt-trombotikus szindróma leggyakoribb szövödményeinek kifejlődését mélyvénás trombózis után

A poszt-trombotikus szindróma (PTSz) (post = utáni, trombózis=thrombosis=vérrög képződése az érben) a mélyvénás trombózis (MVT) egy fontos, krónikus következménye. A PTSz a mélyvénás trombózison átesett betegek 33-50%-ában alakul ki megfelelő véralvadásgátló terápia alkalmazásánál is. A PTSz tipikus tünetei a lábfájdalom, a nehéz láb, a lábduzzanat, a lábgörcs és a lábviszketés/-bizsergés. Súlyosabb esetekben magukban foglalják a mindennapi tevékenységeket és munkaképességet korlátozó krónikus lábfájdalmat, a nehezen kezelhető ödémát (vizenyőt) és a lábszárfekélyeket.

A PTSz "standard" konzervatív kezelése a kompressziós harisnyát, a gyakori testmozgást és rizikótényezők (túlsúly, stasis) ellenőrzését tartalmazza . A kompressziós harisnya alkalmazása a PTSz megelőzésének elsődlegesen választandó lehetősége. A klinikai vizsgálatok eredménye alapján tünettel járó proximalis MVT esetén jelentősen csökkentik a PTSz kifejlődésének rizikóját. Ennek elllenére a kompressziós harisnya viselése nem túl népszerű, különösen a melegebb napokban.

Az olaszországi Pescarai Egyetemen végzett vizsgálatban 156 beteg (35-50 évesek) proximális MVT (tüdőembolia nélkül) után égy évig részesült háromféle terápiában: kompressziós harisnya (1. csoport, n=55)), Pycnogenol tabletta (napi 3x 50 mg)(2. csoport, n=50), vagy a kettő kombinációja (3. csoport, n=51). A vizsgálat a különböző kezelések a PTSz tüneteire gyakorolt hatását tanulmányozta három parameter segítségével: tünetpontszámérték, a boka kerülete, és a lábtéfogat aránya az egészséges ellenoldali lábhoz képest. A tünetpontszámérték (0-10 pont) komponensei: ödéma, fájdalom , nyugtalan láb, szubjektív duzzanat, bőrelváltozások / bőrpír.

A Pycnogenol legalább olyan hatékony volt, mint a kompressziós harisnya, és nagy mértékben javította a betegek együttműködését

A kompressziós harisnya csoportban két beteg esetén új MVT alakult ki a 3.-6. hónap között. A két Pycnogenol csoportban nem keletkezett új MVT. Az ödéma pontszámérték fokozatosan csökkent mindhárom csoporban az egyéves periódus alatt. A Pycnogenol szignifikánsan jobban enyhítette az ödéma tüneteit a kompressziós harisnyával összehasonlítva a 6. hónap után (P<0.05). A kombinált kezelés hatékonyabban csökkentette a tüneteket, mint a Pycnogenol és kompressziós harisnya külön-külön (P<0,05).

A tünetpontszámérték alakulása a három csoportban
 
Kompr. harisnya
Pycnogenol
Kombinált
Kiinduló érték
7,80
7,77
7,89
3 hónap
6,60
4,58
4,20
6 hónap
5,90*
4,10*#
3,30*#
12 hónap
5,80*
4,40*#
3,10*#
* P<0.05 a kiinduló értékhez képest, # P<0.05 a kompressziós harisnya csoporthoz képest

A lábtérfogat és a bokakerület nagyobb mértékben csökkent a kombinált csoportban, mint a kompressziós harisnya csoportban hat havi kezelés után. Az ambuláns vénás vérnyomás fokozatosan csökkent mindhárom csoportban az alapértékhez képest a 12 havi kezelés során, nem volt szignifikáns különbség a csoportok között. A megnövekedett O2-koncentráció és a csökkent CO2-koncentráció következtében javult a láb mikrokeringése. A megfigyelési időszak alatt nem fejlődött ki lábfekély.

A vizsgálók következtetései alapján a Pycnogenol jelentős védelmet biztosíthat hosszú távon a vénás trombózis utáni időszakban. Ezen a területen a Pycnogenol legalább olyan hatékony, mint a kompressziós harisnya, a kettő kombinációja hatékonyabb, mint a komponensek külön-külön. Fontos szempont a betegek együttműködése, amely jelentősen nagyobb volt a Pycnogenol csoportban, amelyben két beteg hagyta abba a terápiát nem egészségügyi okoból. A kompressziós harisnya csoportban 18 beteg hagyta abba a kezelést azért, mert a harisnya viselése nem praktikus a meleg (> 25 ° C) napokon.

A kompressziós harisnya alternatívájaként vagy kiegészítéseként alkalmazható gyógykészítmények száma nagyon korlátozott, a velük szerzett bizonyítékok nem következetesek. Az invazív terápiák (műtét, szkleroterápia) általában a MVT után 2-3 évvel kerülnek alkalmazásra, míg a MVT utáni első év nagyon fontos az ismétlődő trombózis, valamint a MVT szövődményei megelőzése szempontjából.

Jelen tanulmányban a Pycnogenol szignifikáns hatást gyakorolt a PTSz kezelésére hat hónap után, a kezelés különösen hatékonyan enyhítette az ödémát, a krónikus vénás elégtelenség legfontosabb tünetét. Az MVT utáni korai kezelési program, amely tartalmazza a rizikótényezők ellenőrzését, a kompressziós harisnya viselését, és a Pycnogenolt, mint ödéma-csökkentő terápiát hatásosnak bizonyult a PTSz leggyakoribb szövődményeinek megelőzésére. A kompressziós harisnya alkalmazását nehezító tényezők (nem praktikus a viselése a meleg napokon) nem érvényesek a Pycnogenolra. (Errichi és mtsai, 2011)

Összefoglallás: A Flavogard (Pycnogenol) alkalmazásának létjogosultsága visszérbetegségben

 • a törékeny véna- és hajszálérfal erősítése, a lábszár, láb duzzanatok gyors és hatékony csökkentése
 • a magasabb kezdő ("támadó") dózis különösen hasznos a duzzanatok érezhető csökkentéséhez, amely biztosíthatja a fogyasztó együttműködését
 • hatékonyság a vénás elégtelenség jellegzetesen szubjektív tünetei enyhítésére (fájdalom, görcs, nehéz láb)
 • védelem a trombózis utáni időszakban (a meleg nyári napokon is)
 • gyulladásos anyagok gátlásán keresztül lehetővé teszi a törékeny erek funkcióinak visszaállítását
 • csökkenti a vérlemezke összetapadást a vérzési idő növelése nélkül, ezzel segíthet szövődmények (mélyvénás trombózis) megelőzésében
 • természetes anyag, ritka esetben jelentettek enyhe gyomor, bél panaszokat, melyek megelőzhetők, ha a Flavogardot étkezés alatt vagy után vesszük be.

 

Referenciák:

 • Arcangeli P. Pycnogenol in chronic venous insufficiency. Fitoterapia 71: 236-244, 2000.
 • Belcaro G, Cesarone MR, Errichi BM, et al. Venous ulcers: microcirculatory improvement and faster healing with local use of Pycnogenol. Angiology. 2005 Nov-Dec;56(6):699-705.
 • Cesarone M és mtsai: Improvement of signs and symptoms of chronic venous insufficiency and microangiopathy with Pycnogenol: a prospective, controlled study. Phytomedicine 2010 Sep;17(11):835-9.
 • Cesarone M és mtsai: Comparison of Pycnogenol® and Daflon® in Treating Chronic Venous Insufficiency: A Prospective, Controlled Study. Clin Appl Thrombosis/Hemostasis 12(2):205–212, 2006
 • Cesarone MR, Belcaro G, Rohdewald P, et al. Prevention of edema in long flights with Pycnogenol®. Clin Appl Thromb Hemos . 2005;11(3):289-294.
 • Errichi B és mtsai. Prevention of post thrombotic syndrome with Pycnogenol® in a twelve month study. Panminerva Medica 2011 Sep; 53 (Suppl. 1): 21-27
 • Gulati OP. Pycnogenol in venous disorders: A review. Eur Bull Drug Res 7(2): 8-13, 1999.
 • Koch R. Comparative study of Venostasin and Pycnogenol in chronic venous insufficiency. Phytother Res 2002;16 Suppl 1:S1-S5.
 • Petrassi C, Mastromarino A, Spartera C. PYCNOGENOL in chronic venous insufficiency. Phytomedicine 2000;7(5):383-388.
 • Vinciguerra G és mtsai: Cramps and muscular pain: prevention with pycnogenol in normal subjects, venous patients, athletes, claudicants and in diabetic microangiopathy. Angiology 2006 May-Jun;57(3):331-339.

This free Dreamweaver template created by JustDreamweaver.com