English                       
Fogyasztók               
Orvosok                    

 

Napjainkban a Pycnogenol az egyik legkutatottabb természetes anyag: 40 éves kutatómunkával , közel 100 klinikai vizsgálattal, közel 250 tudományos közleménnyel rendelkezik.

Referenciák

A Pycnogenol az egyik legismertebb természetes anyag : több mint 700 különböző Pycnogenol-alapú étrendkiegészítő/ kozmetikum/ funkcionális élelmiszer/ ital kapható világszerte

Pycnogenol alapú termékek

A Pycnogenol ® és a szív-érrendzser egészsége

A koszorúér-betegség Magyarországon is a vezető halálokok közé tartózik. Független rizikótényezői a megnövekedett össz- és LDL-koleszterin, a magas vérnyomás (hipertónia), és a vérlemezkék fokozott reakcióképessége (“ragadossága”). Életmódbeli változásokkal, elsősorban több mozgással és megfelelő táplálkozással ezek jelentősen befolyásolhatók. Klinikai vizsgálatok erdményei kimutatták, hogy a Pycnogenol kedvező hatásokat gyakorol egyszerre mind a három főbb szív-érrendszeri rizikótényezőre.


A Pycnogenol ® visszaállította az egészséges endothel-funkciót

A Pycnogenol javítja az endothel funkciót A legtöbb szív-érbetegség mögött a legfontosabb ingerület közvetítõ anyag, a nitrogén-oxid (NO) elégtelen termelése áll. A nitrogén-monoxidot az élõ szervezet különbözõ típusú sejtjei szintetizálják (ezek közül kiemelkedően fontosak az érlaphám, az endothelium sejtjei). A nitrogén-oxid a képzõdés helyérõl gyorsan a szomszédos sejtekhez áramlik, és ezzel számos élettani funkciót befolyásol

Az ér simaizom receptoraira gyakorolt hatására az erek simaizomzata elernyed, az erek kitágulnak, javul a véráramlás, csökken a vérnyomás. A vérlemezkékkel való speciális kölcsönhatása következtében csökkenti a vérlemezkék aktivitását és a “tapadhatóságukat”, így csökken az erekben a vérrögök képzõdése.

A nitrogén-oxid termelődése az endotheliumban csökken magas vérnyomás (hypetonia), érelmeszesedés (atherosclerosis), cukorbetegség (diabétesz) esetén, valamint az életkorral. Az elégtelen nitrogén-oxid termelődés érszűkületekhez vezet, melyek lassítják a véráramlást és fokozzák a vérrögképződés rizikóját.

A Pycnogenol jelenlétében a nitrogén-oxidot termelő enzim, a nitrogén-oxid szintáz hatékonyabban termeli a nitrogén-oxidot az L-arginin aminosavból az endotheliumban (Fitzpatrick és mtsai, 1998), ami számos kedvező hatást eredményez a szív-érrendszerben (Watson, 2003).

A Pycnogenol javította a koszorúérbetegek endothel funkcióját

Egy randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollált, keresztezett vizsgálatban 23 (stabil) koszorúérbeteg kapott Pycnogenolt (200 mg / nap) vagy placebót 8 hétig (a standard gyógyszeres terápia mellé), utána a másik készítményt további 8 hétig a Zürichi Egyetemi Klinikán(Svájc). A két kezelési időszak között 2 hetes kimosási periódus szerepelt. A betegek kiinduló értékei: életkor 49-73 év (átlagéletkor: 63 év) , testtömeg index (BMI) 27,3 volt, bal kamrai ejekciós frakció: 62% volt. A vizsgálat előtt legalább 1 hónapig kaptak standard gyógyszeres terápiát, amely változatlan maradt a vizsgálat alatt.

A vizsgálat kezdetén és a két kezelési ciklus végén értékelték az endothel funkciót (amelyet nagy felbontású ultrahanggal az artéria brachialisban mért áramlás mediálta dilatáció (flow -mediated dilattation, FMD) értékével fejeztek ki), az oxidatív stressz és a gyulladás biomarkereit, a vérlemezke összecsapzódást, és a 24 órás vérnyomást.

A brachialis FMD csökkenése növeli a szív-érrendszeri események előfordulásának kockázatát. Ezért az endothel funkció megőrzése vagy helyreállítása fontos terápiás célkitűzés az atherosclerosis (érelmeszesedés), valamint szövődményei (pl. szívinfarktus, szélütés) megelőzése céljából.

A Pycnogenol terápia szignifikáns mértékben javította az FMD-t 5,3-ról 7,0-ra (P<0.0001), a placebo csoportban az FMD nem változott szignifikánsan (5,4-ról 4,7-re csökkent, P = 0,051). A terápiás csoportok közötti különbség szignifikáns volt ( a terápiás hatás becsült értéke 2,75, P<0.0001). Az oxidatív stressz paramétere, a 15-F2- izoprosztán szignifikánsan csökkent a Pycnogenol csoportban (0,71-ről 0,66-ra), és nem változott a placebo csoportban (a különbség átlagértéke 0,06 pg / mL volt, P = 0,012). A gyulladásos markerek, a vérlemezke összecsapzódás és a 24 órás vérnyomás értékei nem változtak a két csoportban. Ezen paraméterek kiinduló értékei relatíve alacsonyak voltak (endothelin-1: 1,20 ng/L, vérnyomás 126/75 Hgmm), vagy a betegszám alacsony volt egy másodlagos paraméter szempontjából (vérlemezke összecsapzódás).

A fenti vizsgálatban először kaptunk bizonyítékot arról, hogy a Pycnogenol javíthatja a koszorúérbetegek endothel funkcióját az oxidatív stressz csökkentésén keresztül. (Enseleit és mtsai, 2012)

A Pycnogenol ® javította a véráramlást

A Pycnogenol javítja a véráramlást A négyhetes, napi 60 mg-os Pycnogenol fogyasztás szignifikáns mértékben tágította a kézujjköröm tövénél található hajszálereket (kapillárisokat) és javította a kis- és hajszálerek vérkeringését (Kohama, 2004). A Pycnogenol fogyasztás abbahagyása után a kedvező hatások még 4 hétig voltak megfigyelhetők. A Pycnogenol tabletta szétrágása esetén a fokozott véráramlás már 15 perc elteltével volt kimutatható a fogyasztók 78%-ánál.

 

A Pycnogenol hatását az endotheliumhoz kapcsolodó értágításra és véráramlásra vizsgálták 16 fiatal egészséges önkéntesnél egy kettős-vak, placebo kontroll vizsgálatban (Nishioka és mtsai, 2007). Az endothelium mediálta értágítást növekvő mennyiségű acetilkolin-infúzióval provokálták (az acetilkolin egy ingerületközvetítő, amely serkeni az értágító nitrogén-oxid fokozott termelődését). A felső kar vérátáramlását pletizmográffal mérték. Kéthetes Pycnogenol fogyasztás után az értágítás a véráramlás 46%-os növelését eredményezte a kiinduló értékhez képest, amely szignifikánsan jobb volt a hatástalan placebónál. Amikor az önkéntesek nitrogén-oxid szintáz gátlók kaptak (NG-monometil-L-arginin), a Pycnogenol hatása megszűnt, ami bizonyítja a Pycnogenol sekentő hatását a NO-szintázon keresztül a fokozott nitrogén-oxid termelődéshez.

Cukorbetegeknél a csökkentett véráramlás komoly égészségügyi problémákhoz, a diabéteszes mikroangiopatiához (a kiserek károsodott véráramlása) vezethet, amely sejtek, szövetek elhalását (nekrózis), ill. a sebgyógyulás jelentős lassítását eredményzheti. A Pycnogenol fogyasztás klinikai vizsgálatokban javította a cukorbetegek véráramlását és a diabéteszes fekélyek gyógyulását. (ld. diabetes és retinopathia szekció).

A Pycnogenol ® csökkentette a vérnyomást

A Pycnogenol csökkenti a vérnyomást A Pycnogenol fokozza a nitrogén-oxid (NO) termelését, amely beindítja azt a biokémiai eseménysort, amelynek eredményeképpen az erek kitágulnak, s ezáltal a vérnyomás csökken.

A Pycnogenol nyolc hetes alkalmazása gyógyszerekkel nem kezelt ehyhe hipertoniásoknál szignifikáns mértékben csökkentette a szisztolés vérmyomást a placebóhoz képest egy kettős-vak, placebo kontrollos, keresztezett vizsgálatban. A diasztolés vérnyomás is csökkent (Hossseini és mtsai, 2001)

A Laptop Computer

A Pycnogenol a vérnyomáscsökentő gyógyszerek dózisára gyakorolt hatását vizsgálták napi 20 mg nifedipinnel kezelt hipertoniás betegeknél – az egyik csoport Pycnogenolt, a másik placebót kapott a gyógyszer mellé. Kéthetente igazították az egyéni nifedipin dózist ahhoz, hogy a vérnyomás ne haladja a 130 Hgmm célértéket. A Pycnogenol fogyasztók majdnem 60%-ánál a vényköteles gyógyszer fele is elegendő volt a vérnyomás szabályozásához (Liu és mtsai, 2004) . Ezenkívül, a Pycnogenol szignifikáns mértékben javította a károsodott endothel funkciót: csökkentette az érszűkítő endotelin-1, és növelte az értágító nitogén-oxid és prosztaciklin szintet.

A Pycnogenol® fokozta az ACE-gátló vesevédő hatását mikroalbuminuriás hipertoniás betegekben

A vesefunkció-romlás korai jeleivel (vizelet albumin > 30 mg/24 h ), valamint a szívbetegség tüneteivel rendelkező (szívinfarktuson vagy stroke-on átesett) hipertoniás betegek napi 2X5 mg ramiprilt (n=26) vagy 2X5 mg ramiprilt + 3X50 mg Pycnogenolt (n=29) kaptak 6 hónapig. A vizelett albumin szignifikánsan jobban csökent a Pycnogenol-csoportban (91 mg/d -ről 39-re, ill. 87-ről 64-re, P < 0,05).

A szérum kreatinin és a CRP csak a Pycnogenol-csoportban csökkent szignifikánsan (a CRP 2,2-ről 1,1-re, ill. 2,1-ról 1,8-ra). A Pycnogenol hozzáadása szignifikánsan növelte a ramipril-kezeléshez képest mind a diasztolés, mind a szisztolés vese véráramlási sebességet (8%-kal, ill. 12%-kal). Cesarone M. és mtsai. J Cardiovasc Pharmacol Ther 2010 15: 41-46

A Pycnogenol ® normalizálta a vérlemezkék aktivitását

A vérlemezkék össetapadásának csökkentése

Amíg a magas vérnyomás betegség, az érelmeszesedés (atherosclerosis) és a cukorbetegség (diabétesz) hozzájárul az érfalak fokozatos károsodásához, a trombózis és a szívinfarktus akut problémáit a vérlemezkék összatapadása eredményezi. Az érfal károsodás egyik velejárója a csökkent nitrogén-oxid termelés. A nitrogén-oxid hiánya a vérlemezkék aktiválásának kedvez, ennek erdményeként a vérlemezkék összecsomosódnak.

Érfal sérülés esetén elindul a vérrögképződés folyamata. A keletkező vérrög (thrombus) miatt eldugulhatnak az erek (embólia), majd megszűnhet a szervezet bizonos részeinek vérellátása. Ez életveszélyes lehet , ha a vérrőg akadályozza a véráramlást a tüdőerkben (tüdőembólia). Amikor a vérrög a szívizmot ellátó (coronaria) erekben akadályozza a véráramlást, kialakulhat a szívinfarktust.

A nitrogén-oxid termelésének növelésével a Pycnogenol jelentősen csökkenti a vérlemezkék aktivitását. A nitrogén-oxid utasítja a szervezetet, hogy mérsékelje a fokozott vérlemezke-aktivitást.

Klinikai vizsgálatokban a Pycnogenol dózisfüggően csökkentette a vérlemezkék aktivitását dohányzóknál, akikre jellemző a fokozott vérlemezke-aktivitás. Egyetlen Pycnogenol dózis alkalmazása előtt és utána 2 órával vett vér elemzése a vérlemezke aktivitás dózisfüggő csökkentését allapította meg. A legalacsonyabb Pyconogenol-dózis (25 mg) is szignifikánsan csökkentette a vérlemezkék összetapadásának hajlamát [Püttter és mtsai, 1999].

A klinikai vizsgálatokban a Pycnogenol hatékonysága a vérlemezke aktivitás szabályozásában hasonló volt az Aspirinéhoz [Pütter és mtsai, 1998]. Az Aspirintól eltérően, a Pycnogenol nem növelte a vérzési időt. A Pycnogenol alkalmazását a vérlemezke aktivitás szabályozására szabadalom védi (US 5720956).

A Pycnogenolt a trombózis kialakulásának magas rizikójával rendelkező 198 légi utasban vizsgálaták, akik ülő helyzetben maradtak a hosszú távú (átlagban 8,5 órás) légi utazás alatt. Ilyenkor a vér felgyülemlik a lábban, ami hozzájárul a trombózis kifejlődéséhez. A placebo-csoport 97 utasában 5 trombózis alakult ki (előfordulási gyakorisága: 5,15%). Ezzel szemben, a Pycnogenol-csoport 101 utasában nem alakult ki egyetlen trombózis sem.

                       
  Placebo Pycnogenol
Az utasok száma
97
101
Felületes vénás trombózis
1
0
Mélyvénás trombózis
4
0
Trombózis előfordulási gyakorisága
5,15%
0%

A Pycnogenol ® javította a vérzsír-profilt

Három klinikai vizsgálatban a Pycnogenol csökkentette az LDL koleszterin szintet és növelte a HDL koleszterin szintet. Először fiatal egészséges egyénekben mutatták ki a javított vérzsír-profilt (Devaraj és mtsai, 2002).

A Pycnogenol hathetes fogyasztása növelte a HDL, és csökkentette az LDL koleszterin szintet. A Pycnogenol fogyasztás abbahagyása utáni 4 hetes utánkövetesi periódus végén az LDL szint visszaugrott a kiindulási értékre, a HDL szint nagyrészt változatlan maradt. A Pycnogenol fogyasztás nem befolyásolja a triglicerid szintet.

A Pycnogenol háromhavi alkalmazása enyhén emelkedett koleszterin szinnttel rendelkező férfiakban szignifikánsan, 9,4%-kal, ill. 16%-kal csökkentette az összkoleszterin-, ill. az LDL koleszterin-szintet (Durackova et al., 2003). Kettős-vak, placebo-kontroll klinikai vizsgálatban 200 peri-menopauzás nőnél a Pycnogenol alkalmazása szignifikánsan csökkentette az LDL koleszterin-szintet, mind a kiindulási értékhez képest, mind a hatástalan placebóval összehasonlítva (9,9%-kal) (Liao et al., 2007). A HDL koleszterin-szint szignifikánsan, 4,6%-kal nőtt a hat hónapos alkalmazás végén. A Pycnogenol itt sem befolyásolta a triglicerid szintet.

Íly módon a Pycnogenol szignifikánsan javította az atheroscleroticus indexet, és segített megelőzni a koleszterin-lerakódás kialakulását az artériákban.

A Pycnogenol ® erősítette az érfalakat

A Pycnogenol stabilizálta a hajszálerek falát a kollagén mátrixra gyakorolt hatásán keresztül [Rohdewald, 2002]. Ez megerősítette az érfalakat a mechanikai töréssel szemben, és jelentősen csökkentette a szivárgásokat a hajszálérfalon keresztül. A hajszálerek csökkent áteresztő képessége nagyon hatékonynak bizonyult ödéma (vizenyő) esetén. Számos klinikai vizsgálatban kimutatták, hogy a Pycnogenol hatékonyan javította a krónikus vénás elégtelenséget az ödéma csökkentésén, a tünetek enyhítésén keresztül [Cesarone et al., 2006]. Részletes információ a "Visszérproblémák" c. szekcióban található.

A Pycnogenol hatékonynak bizonyult diabeteses retinopátiában. Öt klinikai vizsgálatban, összesen több mint 1200 betegben a Pycnogenol kezelés megállította a retinopátia progresszióját [Schönlau és mtsai, 2002]. Részletes információ “A szem egészsége” c. szekcióban található.

A Pycnogenol természetes anyag, mely klinikai vizsgálatokban hatékonyan és biztonságosan tudta egyszerre befolyásolni az összes jelentős szív és érrendszeri kockázati tényezőt. Az LDL koleszterin szint csökkentésén keresztül javította a vérzsír-profilt, csökkentette az emelkedett vércukor-szintet, normalizálta az emelkedett vérnyomást, és segített megelőzni a trombózist.

A Pycnogenol és a Centella asiatica 95%-kal lassíttották az ateroszklerotikus plakk súlyosbodását, csökkentették az instabil plakkot, és javították az endothel funkciót

A plakk katasztrofális eseményekhet vezethez

Az atheroscleroticus plakkoknak két fő típusa van. A stabil (kemény) plakk általában nagy, lassan növekszik, kritikus érszűkületet és tüneteket (pl. angina pectorist) okoz. Mégsem igazán veszélyes, mert a stabil plakk nem különösebben hajlamos spontán repedésre. Az instabil (puha) plakk általában kisebb, a kritikus méretet nem éri el, tokja vékony. Gyulladásos tényezők vagy más okok miatt megduzzadhat, oedemássá válhat, s könnyen reped. A repedés helyén gyorsan alvadék képződik, és érszűkületi akut tünetek ( instabil angina pectoris, szívinfarktus, stroke) jelenhetnek meg. (Udvardy, 2001)

A Centella asiatica (Gotu kola) egy jól ismert és kutatott növény. Kivonatai stabilizálják a vékony borítású atheromákat (más néven kásadaganatok: jóindulatú, tömött, tokos daganatok közvetlenül a bőr alatt), ezáltal csökkentik a repedés rizikóját. A Centella asiatica aktív összetevői a triterpenoid molekulák, melyek javítják a collagen képzését. A kollagén a vastag plakk borítójának  egyik alapvető összetevője, mely segít megerősíteni a plakkot, ezzel csökkentve a repedés rizikóját. (Altern Med Rev, 2007)

Egy svájci klinikai vizsgálatban a Pycnogenol l kezelés szignifikánsan, 32%-kal növelte az áramlás mediálta dilatációt (Flow Mediated Dilataion, FMD,az endothel funkció mutatója) koszorúérbetegek, míg a placebo csoportban nem  volt lényeges változás. Az FMD azt mutatja, mennyire tágulnak az erek a véráramlásban bekövetkezett változások hatására. Ezenkívül, az  izoprosztánok koncentrációja (az oxidált zsír szintjének, ezzel a teljes antioxidáns stressznek a mutatója) 7% -kal csökkent a Pycnogenol-csoportban, és valtozatlanul marat a placebo-csoportban. A kutatók követketzetései alapján a Pycnogenol képes lelassítani az alapvető érelváltozásokat a folyamat korai fázisában, melyek a plakk-képződéshez és a plakk-progresszióhoz vezetnek. (Enseleit és mtsai, 2012)

A Pycnogenol egyik hatásmechanizmusa a nitrogénoxid képződés fokozása. A nitrogénoxid csökkenti a vérlemezkék összecsapzódását, valamint az érfalhoz való tapadási hajlamát, ezzel csökkenti a vérrög-, valamint a plakkképződést.

A Pycnogenol + Centella asiatica kombináció klinikai vizsgálatokban megelőzte a plakk progresszióját enyhébb atherosclerosisban, és lassította a tünetek fejlődését az atheropsclerosis súlyosabb fázisában.

Olasz egyetemi kutatócsoport két vizsgálatban tanulmányozta a Pycnogenol + Centella asiatica (Gotu kola) hatékonyságát az atherosclerosis  két súlyossági stádiumánál.

Az első vizsgálatban az enyhe atheroscleroticus elváltozások nem okoztak tüneteket, nem voltak elzáródott erek (atherosclerosis IV. osztály). A második csoportban a súlyosabb elváltozások az érlumen több, mint 50-60%-át foglalták el.  (atherosclerosis V. osztály). A vizsgálat kezdetén mindkét csoport tagjai a szív- és érrendszeri betegségek kezdeti stádiumában voltak. Ez két oknál fogva is fontos: egyrészt, a  megelőzés mindig hatékonyabb, mint a kialakult betegség kezelése, másrészt,  a legtöbb ember ebbe a (tünetmentes)  kategóriába tartozik.

Ultrahangos osztályok és a hozzájuk tartozó ultrahangos pontszámok

Ultrahangos osztály Ultrahangos jellemzők Ultrahangos pontszám
I. osztály Normál ér, világosan elkülönül ntima, média és adventitia 2
II. osztály Intima szabálytalanságok ± mediális granuláció, IMT <1 mm* 3
III. osztály A megjelenés megegyezik a II. osztályéval, de IMT> 1 mmi*
4
IV. osztály Klinikai szűkületet nem eredményező atheroscleroticus plakk
Lokalizált megvastagodása> 1,5 mm-es, a szűkület mértéke kevesebb mint az ér átmérőjenek 50%-a
6
V. osztály Klinikai szűkületet eredményező atheroscleroticus plakk. A lokalizált megvastagodás olyan szűkületet okoz, amely az ér átmérőjenek több mint 50%-át foglalja 8
VI. osztály Tünetekkel (azonos oldali agyi féltekei tünetekkel, vagy alsó végtagi ischaemiás tünetekkel) járó szűkületet erdményező atheroscleroticus plakk. A szűkület mértéke olyan. mint az V. osztályban. 10

*IMT= intima-media thickness = intima-media vastagság

Az atheroscleroticus plakk progresszió rizikójának csökkentése a korai stádiumban

Az első vizsgálatban 1363 egészséges ember vett részt (életkoruk 45-60 év volt) , akiben nem fejlődtek ki a szív- és érrendszeri megbetegedések hagyományos rizikótényezői. Az ultrahangos vizsgálatok eredményei alapján a plakkok nem csökkentették  a nyaki  (femoralis) ér átmérőjet több mint 50%-kal, és egyetlen emberben sem tapasztalták a szív- és érrendszeri betegség jeleit/tüneteit. A résztvevőket hat csoportba osztották (napi dózisok):

• kontroll-csoport: az oktatás, testmozgás, étrend és életmód ajánlások hatását vizsgálták
(ezeket mindegyik csoport tagjai megkapták);
• 50 mg  Pycnogenol ;
• 100 mg Pycnogenol;
• 100 mg Aspirin, vagy 250 mg ticlopidin (vényköteles gyógyszer az aszpirin-intoleráns embereknek);
• 100 mg Aspirin + 100 mg Pycnogenol ;
• 100 mg Pycnogenol + 100 mg Centella asiatica.

Hathavonta ultrahanggal vizsgálták minden résztvevő esetén az érfalstruktúrát, valamint a IV. osztályból (a plakk nem blokkolja a véráramlást) az V. osztályba (a plakk már blokkolja a vérkeringést) progrediáló plakkok számát. A vizsgálat időtartama 30 nónap volt.

A vizsgálat végén a plakk növekedett mindengyik csoportban, amelyikben nem kaptak napi 100 mg Pycnogenolt. A súlyosbodó (IV. osztálíról V. osztályra) plakkok aránya a résztvevők százalékában a következő volt:
21,3% a kontrollcsoportban (a legrosszabbul reagáló csoport)
16,6% az  aszpirin / ticlopidin csoportban
• 8,4% az alacsony dózisú Pycnogenol csoportban
• 5,3% a magasabb dózisú Pycnogenol csoportban
• 4,0% Pycnogenol + aszpirin csoportban
1,1% a Pycnogenol + Centella asiatica csoportban (messzemenőleg a legjobban reagáló csoport)

Valóban, a plakk progressziójának kockázat a csoport figyelembe Pycnogenol+ Centella csoportban 95% -kal alacsonyabb volt, mint a kontroll csoportban. Ez nagyságrendileg jobb eredmény, mint amit a standard vérlemezke-összecspzódás-gátló csoportban (aszpirin / ticlopidin), sikerült elérni - az csak mérsékelten jobb volt, mint a kontroll (a legrosszabb választ produkálól) csoportban. (Belcaro és mtsai, 2014)

A plakk progresszió lassítása és a tünetek megelőzése előrehaladott  atherosclerosisban


A második vizsgálatban  súlyosabb atherosclerosissal rendelkező (V. osztály, amelynél az elzáródás több mint 50%-kal csökkentette legalább egy  nyaki (carots) vagy comb (femoralis) ér átmérőjét)  824 ember vett részt, akik tünetmentesek voltak a vizsgálat kezdetén. A 42 hónapos vizsgálat csoportjainak beostása és dózisa megegyezett az első vizsgálatéval.

Az első vizsgálat erdméyeihez hasonlóan, minden csoportban, amelyben nem adtak  napi  100 mg Pycnogenolt, a plakk  jelentős mértékben növekedett. A napi 100 mg Pycnogenol csoportjaiban klinikailag nem releváns mértékben nőtt a plakk. A súlyosbodó (a tünetmentes V. osztályból a tünetekkel rendelkező VI.. osztályba) plakkok aránya az emberek százalékában:

48% -a kontroll csoportban (a legrosszabb válasz)
21% -a az aszpirin / ticlopidin csoportban
• 10% -a Pycnogenol 100 mg csoportban
• 11% Pycnogenol + aszpirin csoportban
6,5% a Pycnogenol + Centella asiatica csoportban (a legjobb válasz)

Ebben a vizsgálatban a progresszió azt jelentette, hogy a tünetmentes ember a vizsgálat végén már tünetekkel rendelkezett. Nem minor tünetekről van szó, hanem olyanokról, melyek az agy, vagy a láb vérellátásának jelentős csökkentését tükrözik (pl. zsibbadás, bizsergés, vagy funkció elvesztése az agy azonos oldalán (arteria carotis plakk esetén), vagy a lábfájdalom, lábbőr színelváltozás, vagy zsibbadás (artéria femoralis plakk esetén).

Az eredményk alapján  a Pycnogenol + Centella asiatica kombináció a kontroll csoporthoz képest 7,4-szer, a standard vérlemezke-aggregációt-gátló gyógyszer (aszpirin / ticlopidin)csoporthoz  képest  3,22-szer csökkentette a szív- és érrendszeri  betegség zavaró tüneteinek  kialakulásának kockázatát.

Ezenkívül,  a Pycnogenol + Centella asiatica közel 4-szer csökkentette szív- és érrendszeri szövődmény miatti hospitalizáció (kórházi felvétel) rizikóját a  kontroll csoporttal összehasonlítva.

A vizsgálatok jelentősége

A szív- és érrendszeri betegségek (pl. szívinfarktus, agyvérzés, perifériás érbetegségek) továbbra is a vezető oka a halálozásnak világszerte. Az orvostudomány évtizedek óta majdnem kizárólagosan a koleszterin-csökkentéssel foglalkozik, de kiderült, hogy ez a problémának csak egy részét képviseli. Az új kutatások kimutatták, hogy a szív- és érrenszeri események kockázata a legmagasabb az előrehaladott érplakkok esetén, különösen ha vékony sapkával és puha maggal rendelkeznek , amelyek hajlamoask a repedésre (ún. puha, vagy instabil plakkok).

Két természetes anyagról bebizonyították, hogy segít megelőzni az atherosclerosis súlyosbódását. A Pycnogenol képes, lellassítani az atheroscleroticus plakk fejlődését. A Centella asiatica fenntartja a plakk kemény, vastag sapkáját, ezzel megtartja stabilitásukat. A vastag borítású plakk kevésbé hajlamos a repedésre, így megelőzhet potenciálisan fatális cardiovascularis eseményeket.

A Pycnogenol + Centella asiatica kombináció klinikai vizsgálatokban megelőzte a plakk progresszióját enyhébb atherosclerosisban, és lassította a tünetek fejlődését az atherosclerosis súlyosabb fázisában.

A lipid- /vércukorszint csökkentésen túl, a Pycnogenol + Centella asiatica kombináció egy átfogóbb, teljesebb kardiovaszkuláris védelmet. biztosít a legtöbb felnőtt részére.

Referenciák

 • Belcaro G, Cesarone MR, Ricci A, Ippolito E, et al. Prevention of venous thrombosis in long-haul flights with Pycnogenol®. Clin Appl Thromb Hemost 10: 373-377, 2004.
 • Belcaro G, et al. Pycnogenol® and Centella Asiatica for asymptomatic atherosclerosis progression. Int Angiol 2014;33:20-6]
 • Cesarone MR et al. Kidney Flow and Function in Hypertension: Protective Effects of Pycnogenol in Hypertensive Participants—A Controlled Study. J Cardiovasc Pharmacol Ther 2010 15: 41-46
 • Centella Asiatica. Alternative Medicine Review 12, Number 1 2007
 • Cesarone MR, Belcaro G, Rohdewald P, et al. Comparison of Pycnogenol® and Daflon in treating chronic venous insufficiency: a prospective, controlled study. Clin Appl Thromb Hemost 12: 205-212, 2006.
 • Devaraj S, Vega-López S, Kaul N, et al. Supplementation with a pine bark extract rich in polyphenols increases plasma antioxidant capacity and alters the plasma lipoprotein profile. Lipids 37: 931-934, 2002.
 • Durackova Z, Trebaticky B, Novotny V, et al. Lipid metabolism and erectile function improvement by Pycnogenol®, extract from the bark of Pinus pinaster in patients suffering from erectile dysfunction – a pilot study. Nutr Res 23: 1189-1198, 2003.
 • Enseleit F, Sudano E és mtsai. Effects of Pycnogenol on endothelial function in patients with stable coronary artery disease: a double-blind, randomized, placebo-controlled, cross-over study . Eur Heart J 012 Jul;33(13):1589-97
 • Fitzpatrick DF, Bing B, Rohdewald P. Endothelium-dependent vascular effects of Pycnogenol®. J Cardiovas Pharmacol 32: 509- 515, 1998.
 • Hosseini S, Lee J, Sepulveda RT, Fagan T, et al. A Randomized, double blind, placebo controlled, prospective, 16 week crossover study to determine the role of Pycnogenol® in modifying blood pressure in mildly hypertensive patients. Nutr Res 21(9): 67-76, 2001.
 • Kohama T. Clinical applications of Pycnogenol® in Japan. Prog Med 24: 1503-1510, 2004.
 • Liao M-F, Yang H-M, Liao M-N, et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial on the effect of Pycnogenol® on the climacteric syndrome in peri-menopausal women. Acta Obstetricia et Gynecologica 86:978-985, 2007.
 • Liu X, Wei J, Tan F, et al. Pycnogenol®, French maritime pine bark extract, improves endothelial function of hypertensive patients. Life Sciences 74: 855-862, 2004.
 • Nishioka K, Hidaka T, Takemoto H, et al. Pycnogenol®, French maritime pine bark extract, augments endothelium-dependent vasodilation in humans. Hypertens Res 30: 775-780, 2007.
 • Pütter M, Grotemeyer KHM, Würthwein G, et al. Inhibition of smoking-induced platelet aggregation by Aspirin and Pycnogenol®. Thromb Res 95: 155-161, 1999.
 • Rohdewald P. A review of the French maritime pine bark extract (Pycnogenol®), a herbal medication with a diverse pharmacology. Int J Clin Pharmacol Ther 40(4): 158-168, 2002.
 • Schönlau F, Rohdewald P. Pycnogenol® for diabetic retinopathy. A review. Int Ophthal 24: 161-171, 2002.
 • Udvardy M.Primer haemostasis az atherothromboticus folyamatokban. LAM 2001;11 (6-7): 451-458
 • Watson RR. Pycnogenol® and cardiovascular health. Review. Evidence Based Integr Med 1: 27-32, 2003.

This free Dreamweaver template created by JustDreamweaver.com