English                       
Fogyasztók               
Orvosok                    

Napjainkban a Pycnogenol az egyik legkutatottabb természetes anyag: 40 éves kutatómunkával , közel 100 klinikai vizsgálattal, közel 250 tudományos közleménnyel rendelkezik.

Referenciák

A Pycnogenol az egyik legismertebb természetes anyag: több mint 700 különböző Pycnogenol-alapú étrendkiegészítő/ kozmetikum/ funkcionális élelmiszer/ ital kapható világszerte

Pycnogenol alapú termékek

Öregedés lassítása

Mi az öregedés ?

Szebben, jobban, egészségesebben Az öregedés folyamatában csökken a szervezetben az egészséges sejtek száma, ezzel arányosan pedig nő a beteg sejtek aránya. A különböző szervek mindenkinél különböző mértékben öregednek az idő múlásával. Amikor a beteg sejtek száma egy bizonyos százalék fölé növekszik, a szerv működése veszélybe kerül.

A legnagyobb kockázati tényezőt azt jelenti, hogy az öregedés folyamatában a test tartalékai kiürülnek a szervek egészséges sejtszámának csökkenése miatt.

 

Mi okozza a leépülést?

Szebben, jobban, egészségesebbenJelenlegi ismereteink szerint: a szabadgyökök. A több trillió szabad gyök felfokozódott hatása a sejtek vesztét jelenti. A károsodás számos módon bekövetkezhet. Ha a szabadgyökök pl. a sejtmembránt támadják meg, a sejt elveszítheti a tápanyagfelvevő és a salakanyag leadó képességét, ez pedig a sejt halálához vezet.

A szabadgyökök a sejt DNS-ét is megtámadhatják, így az ahelyett, hogy megkettőzné az egészséges sejtet, mutáns sejtet hoz létre, amely abnormálisan működik. Az ilyen sejtek elrákosodhatnak, de legalábbis az idő múlásával egyre kevésbé hatékonyak. A sejtek hatékonyságának csökkenése az öregedés jellemzője.

Az ilyen és még sok más típusú szabad gyök-reakció következménye, hogy a szervezetben csökken az egészséges sejtek száma. Úgy képzelhetjük el, mint a régi-régi színház villanykörtéit, ahogy egymás után égnek ki. Egy ideig még el tudjuk olvasni a jelzéseket, de ahogy egyre sötétebb van, mind jobban kell erőlködnünk. Testünk minden egyes szervében halnak el a sejtek, de azért a működés még nem áll le.

Szlovák és lengyel biokémikusok kimutatták, hogy a Pycnogenol dózisfüggően javítja a sejtmembrán áteresztő képességét (General Physiology and Biophysics, 2004).

 

A Pycnogenol és az életkorral összefüggő betegségek

Főbb hatásmechanizmusain keresztül a Pycnogenol klinikai vizsgálatokban javította az életminőséget és csökkentette sok betegség kifejlődésének a rizikóját.

A Pycnogenol javította az idős emberek memóriáját

A Swinburne Egyetem (Melbourne, Ausztrália) neuropszichológiai központjában végzett kettős-vak, placebo kontrollos vizsgálat a Pycnogenol hatását vizsgálta különböző kognitív (az észlelő képességre vonatkozó) és biokémiai paraméterre 101 idős (60-85 éves) emberben . A vizsgálat másik célkitűzése az öregedés "oxidatív stressz" hipotézisének, valamint a neurológiai degeneráció összefüggéséinek tanulmányozása volt az észlelő képesség normális változásával az időskorban. A két csoportban hasonló volt az életkor, a nemek aránya, a BMI, a vitamin/ásványi anyag bevitel, és az intelligenciaszint.

Az idős emberek napi 150 mg Pycnogenolt kaptak 3 hónapig. Az észlelő képességüket a vizsgálat elején és minden hónap végén értékelték – a feladatok a figyelmet, a munkamemóriát, az epizodikus memóriát és pszicho-motorikus teljesítményt mérték.

A vérminták elemzése szerint háromhavi fogyasztás után az oxidatív stresszt jelző marker vegyület (F2-izoprosztán) koncentrációja csak a Pycnogenol csoportban csökkent szignifikánsan. Az F2-izoprosztánok telítetlen zsírsavak oxidációja révén alakulnak, melyek az idegsejt membránokban találhatók magas koncentrációban. A háromhavi Pycnogenol fogyasztás javította az idősek memóriáját, ugyanakkor szignifikánsan gátolta az idegsejt-membrán oxidációját, így a Pycnogenol antioxidáns hatása jelentős szerepet játszik a klinikai eredmények kialakulásában.

Dr. Con Stough, a vizsgálat egyik vezetője szerint, "A Pycnogenol előnyös hatást gyakorolt a kognitív és a biokémiai paraméterekre idősebb emberekben. A Pycnogenol-csoportban javultak a paraméterek a kontroll-csoporthoz képest, a Pycnogenol hatása egyértelművé vált a vizsgálat 2.-3. hónapjában."

" Ezek az eredmények alátámasztják különböző tudományágak kutatásainak eredményeit, melyek szerint az antioxidánsok egyik hatása a specifikus mentális funkciók fenntartása lehet" mondta dr. Stough. „A kutatások ezen a területen feltételezik, hogy az antioxidánsok alkalmazásának egyik előnye a memóriához kapcsolódik. "

A Pycnogenol segíthet megelőzni az öregedéssel összefüggő agykárosodást

Az életkor növekedésével egyre gyakoribb és egyre bosszantóbb történések szereplőivé válhatunk: elfelejtjük a telefonszámokat, nem találjuk a kulcscsomót, bevásárlásból hazatérve megállapítjuk, hogy a szükséges cikkek felét nem vettük meg. Találkozunk emberekkel, és nem emlékszünk a nevükre.

Ez az öregedés természetes velejárója. Bizonyos mértékig a memóriavesztést le lehet lassítani az ún. szellemi edzéssel. Ebben az egészséges táplálkozás is segíthet, de ezen a területen nem állnak rendelkezésünkre egységes, átfogó iránymutatások.

Dr. Benjamin Lau és kollégái (Loma Linda Egyetem Kalifornia) felhívták a(z) (orvos)társadalom figyelmét egy lehetséges megoldásra. Dr. Lau az étrend-kiegészítők hatását tanulmányozta a memória és a tanulóképesség romlásának megelőzésére egerekben. A kutatók kimutatták, hogy a Pycnogenol segít megelőzni az Alzheimer kifejlődésében meghatározó szerepet játszó fehérje, az amyloid- ß káros hatásait. Az Alzheimer betegek agyában tipikusan amylorid-plakk képződik, amely idegsejt vesztéshez és érrendszeri károsodáshoz vezet. A Pycnogenol fokozta az érsejtek az amyloid- ß toxikus hatásával szembeni ellenálló képességét az egerekben. Ez egy újabb bizonyítékot szolgál a Pycnogenol kedvező hatásáról az öregedéssel összefüggő agykárosodás megelőzésében.

A Pycnogenol kivédte az idősödéssel összefüggő memóriavesztést és tanulóképesség romlását idős egerekben. A Pycnogenollal rendszeresen etetett idős egereknél lényegesen javult a memória- és tanulóképesség a Pycnogenolt nem fogyasztó csoporthoz képest. A Pycnogenollal két hónapig etetett idős egerek képesek voltak fenntartani a fiatal egerekével majdnem azonos memóriaszintet.

Újabb vizsgálatok eredményei megerősítették, hogy a Pycnogenol védi az idegsejteket az oxidatív stressztől. Dr. Dave Schubert és munkatársai ( La Jolla Egyetem , Kalifornia) megállapították, hogy a Pycnogenol teljes mértékben megelőzte az Alzheimer kórral összefüggő fehérje, az amyloid-ß okozta oxidatív károsodást. Dr. Lester Packer (University of California) kimutatta, hogy a Pycnogenol védi az idegsejteket a glutamát ízfokozó káros hatásaitól.

Az idegsejtek nagymértékben sérülékenyek, érzékenyek. Az optimális működésükhöz és teljesítményükhöz fokozott védelemre van szükségük. A Pycnogenol segíthet abban, hogy a teljes szellemi kapacitásunkat tudjuk felhasználni, ezzel minőségi életet élhessünk, és versenyképesek maradhassunk a mai világban, amely egyre jobban a tudásra és az információra épít.

Referenciák:

  • Ryan J és mtsai. An examination of the effects of the antioxidant Pycnogenol® on cognitive performance, serum lipid profile, endocrinological and oxidative stress biomarkers in an elderly population. Journal of Psychopharmacology 22(5) 553–562, 2008.
  • Liu F, Zhang Y, Lau BHS. Pycnogenol improves learning impairment and memory deficit in senescence-accelerated mice. J Anti-Aging Medicine 2 (4): 349-355, 1999.
  • Rohdewald P. Pycnogenol. In: Flavonoids in health and disease. Ed. C.A. Rice-Evans and L. Packer. Marcel Dekker, Inc. 405-419, 1998.
  • Kobayashi MS, Han D, Packer L. Antioxidants and herbal extracts protect HT-4 neuronal cells against glutamate-induced cytotoxicity. Free Rad Res 32: 115-124, 2000.

This free Dreamweaver template created by JustDreamweaver.com