English                       
Fogyasztók               
Orvosok                    

Napjainkban a Pycnogenol az egyik legkutatottabb természetes anyag: 40 éves kutatómunkával , közel 100 klinikai vizsgálattal, közel 250 tudományos közleménnyel rendelkezik.

Referenciák

A Pycnogenol az egyik legismertebb természetes anyag : több mint 700 különböző Pycnogenol-alapú étrendkiegészítő/ kozmetikum/ funkcionális élelmiszer/ ital kapható világszerte

Pycnogenol alapú termékek

A Pycnogenol ® és a sportolók táplálkozása

A fizikai megterhelés/sport/nehéz fizikai munka jelentősen fokozza az élelmiszerek oxidációját, hogy lépést tudjon tartani a megnövekedett energiaigénnyel. A fizikai aktivitások sok biokémiai és egyéb interakciót generálnak, közülük a legfontosabb és a teljesítményt legjobban korlátozó a szív-légző rendszer és a vázizomzat közötti kölcsönhatás - a nyugalmi helyzethez képest átlagosan 10-20-szorosan nő a belégzett oxigén mennyisége.

A szív-érrendszer az izomszövetek igényeihez alkalmazkodva szállítja az oxigén és a széndioxidot (Richardson és mtsai, 1999). A fizikai aktivitás okozta fokozott oxigénigény a szív teljesítményének (a perctérfogat) gyors növelését és a véráramlás a vázizmok felé való átirányítását eredményezi, mint kompenzatorikus mechanizmus. A véráramlás paraméterei kulcsszerepet játszanak az oxigén szállításában az izmokhoz, a széndioxid visszaszállításában a tüdőhöz, és a tejsav szállításában a májhoz. Az izom megfelelő oxigénellátása szükséges az aerob energia termeléséhez és a tejsav anaerob felhalmozása megelőzéséhez. A véráramlás paraméterei nagymértékben meghatározzák az izmok csúcs teljesítményét.


A Pycnogenol ® relaxálta az ereket és javította a véráramlást

A Pycnogenol csökkentette a vércukorszintet A nitrogén-oxid (NO) kulcsfontosságú mediátor az optimális véráramlást biztosító értágítás folyamatában. Hozzájárul a szervek megnövekedett vérellátásához, amelyet a fizikai aktivitás idéz elő. Klinikai vizsgálatokban kimutatták, hogy a fizikai aktivitás/edzés tartósan fokozza a nitrogén-oxid termelésének kapacitását (Green és mtsai, 2002). A Pycnogenol stimulálja az endothel nitrogén-oxid synthase (eNOS) enzim, amely fokozott mértékben termeli a nitrogén-oxidot az L-argininból.

Egy klinikai vizsgálatban a stresszhormon adrenalin (epinephrin) segítségével keletkezett érszűkületet növekvő dózisú Pycnogenol hatására tették ki. Az eNOS serkentésén keresztül emelkedett a NO termelése, ennek következtében megszűnt az érszűkület. A Pycnogenol dózisfüggően megnövelte az erek átmérőjét: a legnagyobb növekedés 78,4%-os volt (Fitzpatrick és mtsai, 1998).

 

A Pycnogenol ® javította a véráramlást a kiserekben

A Pycnogenol késleltette a komplex szénhidrátok felvételét

Két klinikai vizsgálatban kimutatták, hogy a Pycnogenol értágító hatással rendelkezik, így javítja a véráramlást a kiserekben (Wang és mtsai, 1999; Kohama, 2004). A Pycnogenol hathetes alkalmazása után speciális szenzorokkal kimutatták az oxigén fokozott és a széndioxid csökkent koncentrációját a láb bőrénél (Belcaro és mtsai, 2005). A fenti eredmények arra utalnak, hogy a Pycnogenol fenntartja az aerob izomaktivitás bármilyen típusú fizikai megterhelés esetén.

A Pycnogenol által elősegített fokozott nitrogén-oxid-szintézis normalizálja a vérnyomást és a vérlemezkék tapadhatóságát (Hosseini és mtsai, 2001; Pütter és mtsai, 1998), javítja a vörösvérsejt-membránok áteresztő képességét, és megelőzi az oxidációs stressz által okozott vörösvérsejt-megsemmisítést (hemolysis) (Sivonova és mtsai, 2004). Végeredményben, a Pycnogenol hozzájárul az izmok javított vérellátásához és oxigenizációjához.

 

A Pycnogenol ® antioxidáns védelmet nyújt

Izomsejt szintjén, a mitochondria (a citoplazma része, amely a sejt lélegzéséért felelős) csúcsteljesítménnyel működik a többlet energiaigény biztosítása érdekében. A tápanyagok fokozott oxigénnel való feldolgozásával arányosan nő a folyamat melléktermékeként keletkezett szabadgyökök mennyisége is. Az oxidációs stressz károsítja az izomszövetet, sőt izomsejt szakadáshoz is vezethet (maradványokat találtak a vérben). A Pycnogenol az egyik legerősebb antioxidáns (Chida és mtsai, 1999), amely vizsgálatokban 40%-kal növelte az oxigén gyökfelszívó kapacitását (Oxygen Radical Absorbace Capacity, ORAC) (Devaraj és mtsai, 2001). Így a Pycnogenol jelentős mértékben gazdagíthatja a sportolók antioxidáns eszköztárát.

 

A Pycnogenol ® enyhítette az izomgörcsöt és az izomfájdalmakat

A Pycnogenol csökkentette a vércukorszintet A nitrogén-oxid (NO) hozzájárul a szervek megnövekedett vérellátásához, amelyet a fizikai aktivitás idéz elő. Klinikai vizsgálatokban kimutatták, hogy fizikai aktivitás/edzés tartrósan fokozza a NO termelését az endotheliumban (Green és mtsai, 2002). A Pycnogenol stimulálja az endothel nitrogén-oxid synthase (eNOS) enzím, amely fokozott mértékben termeli a nitrogén-oxidot az L-argininból.

Minden sportoló tapasztalhat izomgörcsöt és izomfájdalmat edzés közben vagy akár órákkal az edzés után. Az izomgörcs leggyakrabban a nem megfelelő izombemelegítés vagy feszítés következménye. Fontos a megfelelő folyadék és elektrolit (nátrium-, kálium-) pótlás, különösen meleg időben. Az izomgörcs és izomfájdalom akkor következik be, ha az izom növekvő oxigén-/folyadék/elektrolit igény meghaladja a véráramlás ellátó kapacitását.

A Pycnogenol fokozza a szövetek vérellátását, így várhatóan enyhítheti az izomgörcsöt és izomfájdalmat - ezen hipotézis tesztelésére indítottak klinikai vizsgálatot 66 egészséges aktív, ill. amatőr sportolónál intenzív edzések alatt és után. (Vinciguerra és mtsai, 2006). A görcs, ill. fájdalom előfordulását naplóba rögzítették naponta edzés és pihenés közben, a fájdalom erősségének megállapítására vizául analóg skálát alkalmaztak (0=fájdalommentes állapot, 10= maximális elviselhetetlen fájdalom). A fájdalom erősségét kéthetes előkezelési periódus végén (az alapérték), négyhetes kezelési időszak végén (az egyik csoport Pycnogenolt, a másik placebo-t kapott), valamint egy héttel utána (annak megállapítása érdekében mennyire tartós a Pycnogenol hatása) dokumentálták. A sportolók min. 1.5 l folyadékot fogyasztottak naponta, hogy megelőzzék az elégtelen folyadékbevitel izomgörcs generáló hatását.

A Pycnogenol csoportban az izomgörcs-fájdalom az alapérték 13%-ára, ill. 25%-ára csökkent az aktív, ill. amatőr sportolóknál a négyhetes Pycnogenol fogyasztás végén, egy héttel utána nem szignifikáns mértékben nőttek. Az izomgörcsök előfordulásainak száma is jelentős mértékben csökkent a négyhetes Pycnogenol fogyasztás hatására (heti 4,8-ről 1,3-ra az amatőr sportolók, ill. heti 8.6-ról 2.4-re az aktív sportollóknál), utána egy héttel változatlan maradt mind a három csoportban.

A vizsgálók megállapították, hogy a Pycnogenol hatékonyan csökkenti az izomgörcsök előfordulásának gyakoriságát és enyhíti az izomgörcs-fájdalmat edzés vagy pihenés alatt, így fokozza az edzési programok hatásosságát aktív és amatőr sportolóknál.

A Pycnogenol ® fokozta a sportolók teljesítményét

A Pycnogenol késleltette a komplex szénhidrátok felvételét

A Kaliforniai Egyetem orvosai a Pycnogenol teljesítményfokozó hatását vizsgálták 24 amatőr sportolónál egy kettős-vak, placebo kontroll, keresztezett vizsgálat keretein belül. (Pavlovic, 1999). A sportolók először Pycnogenolt (200 mg/nap) vagy placebót kaptak 30 napig, utána a másik szert további 30 napig. A teljesítményt futópadon mérték kontrollált körülmények között, minden sportoló maximális oxigénfogyasztása 85%-ának megfelelő egyéni beállításokkal a gyors kimerülés megelőzése céljából. A légzési funkciót a fejen viselt készülékkel monitorozták. A Pycnogenol alkalmazásának hatására a sportolók teljesítménye/állóképessége szignifikánsan, 21%-kal növekedett az alapértékhez képest, 13%-kal a placebóhoz képest.

A Pycnogenol fokozta a szabaidő-sportolók fittségét, valamint javította a versenyszerű sportolók eredményeit és felépülését

A Pycnogenol felgyorsította a gyógyulástEgy új vizsgálat eredményei alapján a Pycnogenol fokozta a teljesítményt és az állóképességet, miközben csökkentette az izomgörcsöt és az izomfájdalmat szabadidő- és versenyszerű sportolók körében (Journal of Sports Medicine and Physical Fitness 2013 Dec; 53(6): 644-654).

A két részből álló tanulmány, melyet a Chieti-Pescara Egyetem (Pescara, Olaszország) kutatócsapata végzett el, a Pycnogenol hatékonyságát értékelte szabadidő-sportolókban és triatlonosokban (versenszerű/aktív sportolókban) a teljesítmény fokozásában, a felépülés javításában és  az oxidatív stressz csökkentésében. A vizsgálat első része a fittséget értékelte szabadidő-sportolókban nyolchetes felkészülési és edzőprogram keretein belül a Katonai Fizikai Fittségi Teszt (Army Physical Fitness Test, APFT) segítségével. A vizsgálat második része a Pycnogenol hatását tanulmányozta versenyekre készülő triatlonosokban (versenszerű/aktív sportolókban).

A vizsgálat első részében 147 férfi és női szabadidő sportoló vett részt (32-36 évesek), közülük 74 ember kapott napi 2x50 mg Pycnogenolt, a többiek (n=73) a kontroll-csoporton alkották.   A Pycnogenol-csoportban szignifikáns (jelentős) mértékben javult a  Katonai Fizikai Fittségi Teszt (Army Physical Fitness Test, APFT) összes komponense (a két mérföldes futás időeredménye, a két perces fekvőtámaszok és felülések száma), és csökkent az oxidatív stressz és az edzés okozta izomfájdalom mind a kiinuduló értékhez, mind a kontroll csoporthoz képest.

Teszteredmények és oxidatív stressz 8 hét után (a vizsgálat első részében)
Tesztek
Nők
Férfiak
 
kiinduló érték
8 hét után
kiinduló érték
8 hét után
2 mérföldes futás
perc:mp
perc:mp
Pycnogenol
18:02
16 :03 *#
16:08
14:11 *#
Kontroll
17:20
17 :03 *
16 :06
15 :34 *
Fekvőtámasz
Pycnogenol
31.2
39 *#
56
69 *#
Kontroll
31
34.1 *
58.2
62.2 *
Felülések*
Pycnogenol
61.2
67 *#
63.2
73.2 *#
Kontroll
61.2
64.2 *
63.2
67.3 *

* = P< 0.05 (a kiinduló értékhez képest); # = P< 0.05 (a két csoport között)

Oxidatív stressz (Carr egység) Férfiak Nők
Pycnogenol kiinduló érték 335.3 339.4
  8 hét után 318.2 *# 311.3 *#
Kontroll kiinduló érték 310 332.3
  8 hét után 344.4* 356.2*

Normál értékek (Carr egységben): férfiak < 330, nők: <335.
Sport tevékenységeknél az oxidatív stressz általában nő.
* = statisztikailag szignifikáns különbség a kiinduló értékhez képest;
# = statisztikailag szignifikáns különbség a kontroll csoporthoz képest .

A vizsgálat második részében a Pycnogenol hatását vizsgálták 54 férfi triatlonosban, közülük 32 sportoló kapott napi 3x50 mg Pycnogenolt 4 hétig (az edzőprogram keretein belül), a többi 22 sportoló képezte a kontrolll csoportot. Az edzéseknek köszönhetően javult az úszás, a kerékpározás és a futás időeredménye, a Pycnogenol csoportban szignifikánsan jobb volt a javulás. Az összesített időeredmény 89 per 44 mp volt a Pycnogenol-csoportban (10.8 perces javulás a kiinduló értékhez képest) és 96 perc 05 mp a kontroll-csoportban. (4.6 perces javulás a kiinduló értékhez képest) . A  Pycnogenol -csoportban szignifikánsan csökkent az izömgörcs és a futás alatti/ utáni fájdalom, ezzel szemben a fenti paraméterek nem változtak a kontroll-csoportban. A triatlon vége után egy órával a Pycnogenol -csoportban szignifikáns mértékben, 26,7%-kal csökkent a szabadgyök koncentrációjá a vérben (plasma free radicals, PFR) - a kontrol-csoportban ez az érték nőtt. A PFR értékben bekövetkezett változások az anyagcsere gyorsabb helyreállítását jelentették a Pycnogenol csoportban.

A triatlonosok teljesítménye (a vizsgálat második részében)
    Kiinduló érték 4 hét után Különbség
Úszás
Pycnogenol
13:28
12:34
*#
Kontroll
13:36
13:38
Kerékpározás
Pycnogenol
39:21
35:07
*#
Kontroll
38:29
37:39
*
Futás
Pycnogenol
25:04
22:31
*#
Kontroll
26:21
24:31
*
+ 2 átmeneti időeredmény
Pycnogenol
22:31
20:02
*#
Kontroll
22:05
21:17
ÖSSZESÍTETT IDŐEREDMÉNY
Pycnogenol
100:24
89:44
10:48
Kontroll
101:01
96:05
4:36
Különbség
 
6:12
* különbség a kiinduló értékhez képest); # különbség a két csoport közöt

"A tanulmány bebizonyította, hogy a Pycnogenol, egy természetes anyag napi fogyasztása segít csökkenteni az edzés utáni izomfájdalmat, fokozni a fizikai teljesítményt, és lerövidíteni a regenerációt (a felépülést) a következő edzésig", mondta Dr. Gianni Belcaro, a kutatócsoport vezetője. "A megfelelő edzés és táplálkozás mellett a Pycnogenol segíthet a fizikai állóképesség szignifikáns (jelentős mértékű) növelésében, valamint az oxidatív stressz és az izomfájdalom csökkentésében amatör sportolóknál és triatlonosoknál egyaránt".

Ez az új vizsgálat új bizonyítékokat szolgál a Pycnogenol kedvező hatásáról a sportmedicinában, valamin megerősíti a Pycnogenolal klinikai vizsgálatokban elért eredményeket eredményeket az érfalak erősítésében,  az izomfájdalom enyhítésében, és az állóképesség fokozásában.

 

Összefoglalás

Néhány klinikai vizsgálat tapasztalata alapján a Pycnogenol hatékony izomvédő szernek bizonyult a sportolók körében, amely

 • fokozta a teljesítményt,
 • meggyorsította a felépülést, és
 • növelte a pihenés utáni edzések hatásosságát

 

Referenciák:

 • Belcaro G et al. Venous ulcers: microcirculatory improvement and faster healing with local use of Pycnogenol®. Angiology 56: 699-705, 2005.
 • Chida M et al. In vitro testing of antioxidants and biochemical end-point in bovine retinal tissue. Ophthalmic Res 31: 407-415, 1999.
 • Devaraj S et al. Supplementation with a pine bark extract rich in polyphenols increases plasma antioxidant capacity and alters the plasma lipoprotein profile. Lipids 37: 931-934, 2002.
 • Fitzpatrick DF et al. Endothelium-dependent vascular effects of Pycnogenol®. J Cardiovas Pharmacol 32: 509-515, 1998.
 • Kohama T. Clinical applications of Pycnogenol® in Japan. Prog Med 24: 1503-1510, 2004.
 • Pavlovic P. Improved endurance by use of antioxidants. Eur Bull Drug Res 7(2): 26-29, 1999.
 • Rohdewald P. A review of the French maritime pine bark extract (Pycnogenol®), a herbal medication with a diverse pharmacology. Int J Clin Pharmacol Ther 40: 158-168, 2002.
 • Sivonova M et al. The effect of Pycnogenol® on the erythrocyte membrane fluidity. Gen Physiol Biophys 23: 39-51, 2004.
 • Vinciguerra G et al. Cramps and muscular pain: prevention with Pycnogenol® in normal subjects, venous patients, athletes, claudicants and in diabetic microangiopathy. Angiology 57: 331-339, 2006.
 • Vinciguerra  G et al. Evaluation of the effects of supplementation with Pycnogenol® on fitness in normal subjects with the Army Physical Fitness Test and in performances of athletes in the 100-minute triathlon. J Sports Med Phys Fitness 2013; 53: 644-54
 • Wang S et al. The effect of Pycnogenol® on the microcirculation, platelet function and ischemic myocardium in patients with coronary artery diseases. Eur Bull Drug Res 7(2): 19-25, 1999.

 

Kellemes utazást kívánunk a Pycnogenol világában!


This free Dreamweaver template created by JustDreamweaver.com