English
Fogyasztók
Egészségügyí szakemberek

Napjainkban a Pycnogenol az egyik legkutatottabb természetes anyag: több mint 190 tudományos közlemény vizsgálta az utóbbi 35 évben, több mint 170 hivatkozással rendelkezik a Medline orvostudományi adatbázisban.

Referenciák

A Pycnogenol az egyik legismertebb természetes anyag : több mint 500 különböző Pycnogenol-alapú étrendkiegészítő/ kozmetikum/ funkcionális élelmiszer/ ital kapható világszerte

Pycnogenol alapú termékek

A Pycnogenol hatásmechanizmusai

A niItrogénoxid-szintézis fokozása , a kollagén védelme, gyulladásos enzímek génexpressziójának csökkentése

A Pycnogenol javította a véráramlást és az endothel funkciót a nitrogénoxid-szintézis fokozásán keresztül

Kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatban a Pycnogenol az endotheliumhoz kapcsolodó értágításra és véráramlásra gyakorolt hatását vizsgálták 16 fiatal egészséges önkéntesben (Nishioka és mtsai, 2007). Az endothelium mediálta értágítást növekvő mennyiségű acetilkolin-infúzióval provokálták (az acetilkolin egy ingerületközvetítő, amely serkeni az értágító nitrogénoxid fokozott termelődését). A felső kar vérátáramlását pletizmográffal mérték.

Kéthetes Pycnogenol-fogyasztás után az értágítás a véráramlás 46%-os növelését eredményezte a kiinduló értékhez képest, amely szignifikánsan jobb volt a hatástalan placebónál. Amikor az önkéntesek nitrogénoxid-szintáz-gátlók kaptak (NG-monometil-L-arginin), a Pycnogenol hatása megszűnt, amely bizonyítja a Pycnogenol sekentő hatását a fokozott NO termelődéshez a NO-szitázon keresztül.

 

A Pycnogenol erősítette az érfalakat a kollagén enzímes lebontásának gátlásával

Klinikai vizsgálatokban a Pycnogenol gátolta a kollagenáz/ elasztáz/ hyaluronidáz bontó enzimek hatását, ezzel megvédte a kollagént/elasztint a lebontástól (2).

A fentiekből fakadó érfal-strúktúra megerősítése jelentős mértékben hozzájárult a Pycnogenollal klinikai vizsgálatokban több területen (pl. vénás elégtelenségben, diabéteszben, retinopathiában, stb.) elért figyelemre méltó eredményekhez

 

A Pycnogenol csökkentette a gyulladásos enzímek génexpresszióját

A standard orvosi gyakorlattal összehasonlítva, a Pycnogenol a gyulladásos kaszkád korábbi szakaszába avatkozik bele. Klinikai vizsgálatokban a Pycnogenol csökkentette a gyulladásos enzimek termelését. (3)

Egészséges önkéntesek kaptak napi 150 mg Pycnogenolt 5 napig. A fogyasztás előtt és után az izolált leukocytákban aktiválták a leukotrienok, a thromboxan és a prostaglandinok szintézisét. A Pycnogenol gátolta a 5-lipoxygenase (5-LOX) és a cyclooxygenase-2 (COX-2) génexpressziót, valamint a phospholipase A2 (PLA2) aktivitását.(3)

A fenti hatások számos előnnyel járnak. A kevesebb COX-2 kevesebb tünetet (pl. fájdalom) okoz, amely kevesebb fájdalomcsillapító gyógyszerrel. enyhíthető jobb mellékhatás-profil mellett.Hasonlóan, az alacsonyabb 5LOX koncentráció csökkentette a leukotrién-szintet, így csökkent a gyógyszerigény és javult az életminőség asztmában. (3)

 

 

 

 

 

 

Referenciák:

  1. Nishioka K és mtsai: Pycnogenol®, French Maritime Pine Bark Extract, Augments Endothelium-Dependent Vasodilation in Humans. Hypertens Res (2007) 30, 775–780
  2. Hörphag Research Ltd. adatbázisa
  3. Canali R és mtsai: The anti-inflammatory pharmacology of Pycnogenol® in humans involves COX-2 and 5-LOX mRNA expression in leukocytes. Int Immunopharmacol 2009 Sep; 9(10):1145-9

This free Dreamweaver template created by JustDreamweaver.com