English
Fogyasztók
Egészségügyí szakemberek

Napjainkban a Pycnogenol az egyik legkutatottabb természetes anyag: 40 éves kutatómunkával , közel 100 klinikai vizsgálattal, közel 250 tudományos közleménnyel rendelkezik.

Referenciák

A Pycnogenol az egyik legismertebb természetes anyag : több mint 700 különböző Pycnogenol-alapú étrendkiegészítő/ kozmetikum/ funkcionális élelmiszer/ ital kapható világszerte

Pycnogenol alapú termékek

A Pycnogenol ismert mechanizmusokon keresztül igéretes eredményeket ért el a bőröregedés ellen a düsseldorfi vizsgálatban

A Pycnogenol az első természetes étrend-kiegészítő, amely bizonyítottan serkenti a hialuronsav termelését az emberi bőrben

Témakör

Az elmúlt években számos táplálék-kiegészítőt fejlesztettek ki bőrápolásra, ill. a bőröregedés megelőzésére/lassítására , melyek in-vitro (laboratóriumi), vagy molekuláris kutatások nélküli in-vivo (élő szervezetben végzett) vizsgálatok eredményeire hivatkoznak. Jelenleg nem ismert, hogy ezek a készítmények tudnak-e kedvező hatás(oka)t gyakorolni az emberi börben molekuláris szinten. Ez azért fontos, mert a bőröregedést számos ismert, élettanilag fontos molekuláris változás kíséri ( és valószínűleg irányítja), így ezen változások egy hatékony anti-aging stratégiák természetes célpontjáivá válnak.

A düsseldorfi Leibenz Környezetegészségügyi Kutatóintézeten (Leibenz Research Institute for Environmental Medicine) végzett és a Skin Pharmacology and Physiology újságban 2012-ben (2012, 25:86-92) publikált vizsgálat eredményei alapján a Pycnogenol javította a bőröregedés számos paraméterét. A vizsgálat célkitűzése a Pycnogenol (a börre kifejtett) kedvező hatásainak kimutatásán túl a hatások és a molekuláris változások (hatásmechanizmusok) közötti összefüggés megállapítása volt. A kutatócsoportot elsődlegesen a hialuronsav, valamint a kollagén szintézisének molekuláris vonatkozásai érdekelték, melyek közvetlenül befolyásolják a bőr hidratáltságát, rugalmasságát és feszességét. (Marini A és mtsai)

Felépítés

A vizsgálatban 20 egészséges nő (55-68 évesek) 75 mg Pycnogenolt kapott naponta 12 héten keresztül. A kutatók a vizsgálat elején, közepén (6. hét), és végén (12.hét) non-invazív biofizikai módszerek (korneometria, kutometria, visioscan, ultrahang) segítségével mérték a bőr hidratáltságát, rugalmasságát, és fáradtságát. Ezenkívül, a vizsgálat elején és végén biopsziával, és azt követően PCR génexpressziós vizsgálatokkal értékelték a hialuronsav termelését (a HAS-1 gén termelésén keresztül) (HAS-1 = hyaluronic acid synthase-1 =hialuronsav-szintáz 1), ill. két gén (COL1A1/COL1A2) expresszióját, melyek döntő szerepet játszanak a kollagén szintézisében.

Eredmények

A Pycnogenol kötődik a kollagénhez/elasztinhoz A 12 hetes Pycnogenol kezelés javította a bőr hidratáltságát (8%-kal), rugalmasságát (25%-kal), és simaságát (6%-kal), és csökkentette az arcbőr ráncosodást (3%-kal).

Nőtt a kollagén termelésével összefüggő génexpresszió (a COL1A1 29%-kal, a CoL1A2 41%-kal növekedett), de a legjelentősebb eredmény a hialuronsav szintézis (génexpressziójának) 44%-os növekedése volt.

A hialuronsav nagy mennyiségű vizet köt meg a bőrben és egyéb szövetekben (pl. a porcban), ezzel magyarázható a fokozott bőrhidratálás, -rugalmasság és -simaság, valamint a fiatalos megjelenés a Pycnogenolt szedő nők körében.

A vizsgálat jelentősége

A vizsgálatban először kaptunk molekuláris bizonyítékot arról, hogy a Pycnogenol kedvező hatásokat fejt ki az emberi bőrre. Dr. Jean Krutmann, a kutatócsoport vezetője szerint jelenleg a Pycnogenol az egyetlen természetes étrend-kiegészítő, amely bizonyítottan serkenti a hialuronsav termelését az emberi bőrben

A vizsgálat megállapításait korlátozza a kontroll csoport hiánya (etikai okokból kihagyták a placebo-csoportot a biopsziák számának korlátozása érdekében). Egy (további) placebo-kontrollos vizsgálat még jobban tudná megerősíteni a Pycnogenol megfigyelt kedvező hatásait az emberi bőrre és alátámasztani alkalmasságát a belső öregedés klinikai tüneteinek (xerosis, lazaság, ráncosodás) kezelésére, vagy a környezet a bőrre kifejtett káros hatásainak megelőzésére/enyhítésére.

Korábban kimutatták, hogy a krónikus, ismétlődő UVB sugárzás a hialuronsavszint jelentős csökkenéséhez vezet a papillaris dermisben (az irha legfelsőbb rétegében) a HAS-1, HAS-2 és HAS-3 downregulációja (alulszabályozása, receptor-szám csökkenése) miatt.

A fentiek alapján a Pycnogenol új alternativát/stratégiát jelenthet az emberi bőr photo-aging folyamatának ellensúlyozására.

A Pycnogenol hatása a düsseldorfi vizsgálatban kiemelkedően magas volt a száraz bőrrel rendelkező nők esetén (esetükben a bőr hidratáltsága 21%-kal nőtt) . Emiatt a Pycnogenol vélhetően előnyös lehet atópiás dermatitisben szenvedőknék.

Referencia:

  • Marini A és mtsai. Pycnogenol® Effects on Skin Elasticity and Hydration Coincide with Increased Gene Expressions of Collagen Type I and Hyaluronic Acid Synthase in Women. Skin Pharmacol Physiol 25:86-92, 2012.

This free Dreamweaver template created by JustDreamweaver.com